Министър Лазаров ще предложи минималната заплата да стане 780 лв

Снимка: Infomreja.bg

Увеличението е с 9,9 на сто спрямо настоящия размер

"С определянето на размер на минималната работна заплата (МРЗ), който ще предложа на Министерския съвет в размер на 780 лв., се постига увеличение с 9,9 на сто спрямо настоящия ѝ размер. На годишна база това е 20% увеличение, което изцяло компенсира натрупаната до момента инфлация, която е 16, 9%. Този размер няма да допринесе за увеличаването на инфлацията".

Това каза служебният социален министър Лазар Лазаров на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), цитиран от БНР.

В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват, че НСТС не постигна консенсус за МРЗ в размер на 770 лв.

Работодателските организации бяха разделени по въпроса за предлаганото от правителството увеличение на минималната заплата. От Българската търговско-промишлена палата подкрепят увеличението, но смятат, че то трябва да влезе в сила от 1 юли, а не от 1 януари. Според Асоциацията на индустриалния капитал това трябва да е брутно възнаграждение и да бъдат въведени различни минимални заплати по икономически дейности. Против предложението на кабинета са от Конфедерацията на работодателите и индустриалците и от Съюза за стопанска инициатива. 

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал аргументира исканията на бизнеса за определяне не на една минимална заплата, а на минимални заплати по браншове:  "Тя се диференцира - плюс-минус 10%, от 710 до 850 горна и долна граници, в зависимост от средните работни заплати за миналата година по икономически дейности. Това би било много по-адекватно, отколкото единна за цялата страна минимална работна заплата, която за някои икономически дейности ще е прекалено ниска, а за други ще е над средния осигурителен доход". 

По време дискусиите на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество предлаганото от кабинета увеличение вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров аргументира с това, че работещите за най-ниско възнаграждение трябва да бъдат защитени от инфлацията. 

"Министерството на труда е за размер от 770 лева, отчитайки годишната тенденция, а това е увеличение с 18,5% и това на практика отразява и движението на индекса на потребителските цени от началото на годината, който е 15,8%", каза министърът по време на заседанието на Тристранния съвет, а след това  направи ново изявление, като посочи, че правителството е склонно увеличението на МРЗ да бъде с 10 лева по голямо от обявеното, като да е 780, а не 770 лева.

Според синдикатите обаче предлаганият от правителството ръст на минималната заплата от 1 януари е недостатъчен и от 1 юли минималното възнаграждение трябва да бъде увеличено още веднъж, като размерът му да надхвърли 800 лева. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров: "Така че, не говорим тук за някакви зли опити на синдикатите да умножават инфлацията, а обратно - чрез компенсиране на доходите до размера поне на инфлацията, да възстановим покупателната способност на работещите българи, тъй че те да продължават да купуват и да поддържат ръста на икономиката".

Така в хода на днешната дискусия вицепремиерът Лазар Лазаров промени мнението си и реши, че социалното министерство ще предложи с 10 лева по висока минимална заплата от януари от досега обявяваната от 770 лева, като призна за разнобой в служебната правителство: "Има вариативност в мнението на представителите на Министерски съвет, от страна на Министерството на финансите предлагат този размер (на МРЗ) да влезе в сила през втората половина на годината, ние обаче от Министерството на труда настояваме това да бъде от началото на годината и предстои Министерски съвет да вземе своето решение", каза Лазар Лазаров.

Но въпреки промяната от 10 лева, обявена от министъра, от синдикатите не отстъпват и искат минималната заплата да се вдигне на 2 стъпки - на 780 лева от януари и няколко месеца след това да стане 830 лева. Президентът на Пламен Димитров: "Разсрочването на 2 стъпки прави поносимо и за бюджета, и за фиска като цяло, в режим на очакване все пак да стигнем тези величини".

В началото на януари стачните комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа" се събират, за да решават общи действия заради доходите.

Кабинетът ще решава колко да бъде минималната заплата у нас и от кога - дали от 1 януари или от 1 юли. Това стана ясно след многочасовите дебати в парламента за удължаването на бюджета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK