Слуховете за фалит на "Михайлидис" - неверни, хората с неплатени тютюни ще получат парите си до края на май

Кметът на Сатовча Арбен Мименов и управителят на "Михайлидис" Михаил Папанастасиу, снимка: Infomreja.bg, архив

Спешна среща проведе в понеделник с представители на гръцката фирма „Михайлидис“ в кабинета си в Сатовча кметът на общината Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България.

Срещата с управителя на тютюневото дружество "Михайлидис" АД, Михаил Папанастасиу и местния представител и общински съветник Байрам Дерменджиев бе инициирана от Мименов поради напреежението сред тютюнопроизводителите за забавените плащания на изкупения тютюн от гръцката фирма и за реколта 2016.

В Сатовча и в страната отново има напрежение заради неплатени тютюни, а слухът, че дружеството е фалирало буквално уплаши производителите, че са изгубили парите си безвъзвратно.

С близо 9 месеца поради проблеми във фирмата, "Михайлидис" забави плащането на реколта тютюн 2015 г., въпреки което производителите макар и със закъснение получиха парите си до лев.

До момента гръцкото дружество е изплатило 53 % от парите за купения през миналата година тютюн, като неплатени остават 47 %, които се равняват на 600 000 евро неразплатена продукция на производители от цялата страна.

"На срещата в кабинета ми управителят на "Михайлидис" категорично опроверга слуховете за фалит на фирмата, като не скри, че заради наложени запори и други финансови проблеми дружеството е било изправено пред невъзможност да се разплати с останалите производители", коментира пред ИНФОМРЕЖА кметът на Сатовча.  

Папанастасиу е уверил Мименов, че че предстои преструктуриране във фирмата му и е предложил няколко варианта, гарантиращи разплащане с всички тютюнопроизводители до края на май 2017 г.

Единият от вариантите е "Михайлидис" да преведе дължимите пари за реколта 2016 на Сдружението на тютнопроизводителите на ориенталски тютюни в България и чрез него да бъдат извършени плащанията. Други възможности са да се сключи договор със Сдружението за запор на техни тютюни или да се подпишат чекове, за да се гарантира сигурността на парите на хората.

Представителите на гръцката фирма са уверили Мименов, че тютюнопроизводителите, продали им продукцията си, могат да са спокойни, че както миналата година, така и сега, макар и с малки закъснения, ще получат парите си до последната стотинка. Те са изразили и надежда след преструктурирането на дружеството да не се стига повече до финансови аномалии. 

"До дни ще коментираме в Сдружението кой от вариантите, предложени от "Михайлидис“ АД да приемем, за да могат хората да се успокоят, че ще получат парите си до края на май, както беше обешано от представителите на гръцката фирма", коментира още ситуацията Арбен Мименов. 

Иначе както в община Сатовча, така и в цялата страна производителите на жълтото злато не са се повлияли от финансовите неуредици за реколта 2015, а и сега, за реколта 2016, и продължават да сключват договори с "Михайлидис" за изкупуване на следващата реколта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK