Украйна: Руски удар порази най-големия украински язовир

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма опасност от скъсване на стена

Държавната хидроенергийна компания на Украйна съобщи, че руски удар е поразил най-големия украински язовир - "ДнипроХЕС" в Запорожка област, но добави, че няма опасност от скъсване на стената, предаде Ройтерс. Енергийна инфраструктура в други области на страна също е била засегната, съобщиха официални представители.

"В момента във водноелектрическата централа (ВЕЦ) има пожар. На място работят аварийните служби и енергетици, които се справят с последствията от многобройните въздушни удари", заявиха от "Укрхидроенерго", която управлява мрежата от язовири в Украйна.

Министърът на енергетика на Украйна Герман Галушченко заяви, че това е най-голямата атака срещу енергийната инфраструктура на страната в последно време. "Целта е не само да се повреди, а да се опита отново, както миналата година, да се предизвика мащабен срив на енергийната система на страната", написа той в профила си във "Фейсбук".

В западната Хмелницка област украинската телевизия цитира местен официален представител, според когото един човек е загинал, а няколко са пострадали при руска атака, която е повредила критична инфраструктура.

Кметът на източния град Харков Игор Терехов заяви, че светофарите във втория по големина град в Украйна не работят в резултат на руски удари срещу електрически съоръжения.

Междувременно украинската телевизия се позова и на най-голямата частна енергийна компания в страната ДТЕК, която заяви, че Русия е предприела масирана атака срещу енергийни съоръжения и е поразила някои от топлоелектрическите централи (ТЕЦ) на компанията. Според украинската телевизия компанията е предупредила за прекъсвания в електрозахранването в югоизточната Днепропетровска област, отбелязва Ройтерс./БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK