Картинки с трупове върху цигарите стряскат пушачите

Снимка: Нова ТВ

Зловещите картинки върху кутиите с цигари вече са на пазара. На някои от тях има човешки труп, на други – храчеща кръв жена, на трета – майка, която издиша цигарен дим в лицето на детето си. 

Сред картинките има и снимка на детенце с надпис, че децата на пушачите много често също стават пушачи. 

Общо 14 са предупредителните текстове и плашещи картинки. Те ще се сменят всяка година и ще запълнят до 65% от цигарените кутии. Това трябва да стане до 20 май 2017 година. 

Ако на предишните кутии имаше информация за съдържанието на никотин, катран и въглероден диоксид, то в новите тя ще е, че "тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак".

Ще повлияят ли обаче ужасяващите картинки пушачите? За това спорят експерти, лекари и самите пушачи, а отговорът не е еднозначен. "Смятам, че много са прекалили. Безумна идея както много други неща", коментира новия облик на цигарите продавачка пред "Нова телевизия". Тя е категорична, че няма да спре да пуши и ако трябва, ще купува контрабандни цигари, за да не вижда снимките. 

"Яко пушим и няма да спрем", казват и група младежи. Млад мъж пък пита защо на бутилките с алкохол не сложат снимки на размазани в катастрофи хора. Друг пък обяснява, че в цигарите има хормон на щастието, която е по-силен от плашещите картинки. 

"Пушачите са страхотно племе. Те са зависими и нищо няма да им повлияе", коментира пък друга жена пред камерата. 

Експертите и наблюдателите също са разделени. 

Пулмологът д-р София Ангелова обясни, че пушачите се делят на хармонични и нехармонични. "На първите пушенето е част от живота им и никой и нищо не може да им повлияе. Втората група се поддава на влияние. За съжаление в България хармоничните пушачи са повече", каза тя. 

Политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева пък смята, че тези картинки са насочени по-скоро към непушачите. "Човешкото съзнание, гледайки подобни неща, не е устроено веднага да ги прехвърли към себе си", каза тя и допълни: "Това е все едно да не седнеш зад волана като гледаш толкова катастрофи". 

Спред Буруджиева е крайно лицемерно от страна на държавата да показва с картинките пред света какво прави, а в същото време да не инвестира в борба срещу зависимостта. "Това е зависимост и болест, не съм чувала някоя болест да се лекува с картинки", обясни тя. 

Директорът на клиниката за лечение на зависимости д-р Александър Канчелов също разкритикува ужасяващите картинки. 

"Алкохолът и тютюнът са най-големите убийци на света поради свързаните с употребата им заболявания и поради масовата им употреба. За хората, които са пристрастени към тютюнопушенето, тези картинки вероятно ще отворят още една нова страст – колекционерството на ужасни фотографии. Такъв подход е наивен и ще има обратен ефект", каза той. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

ЦЕКОМИР10:09 - 27.09.2016
Смятам че това е поредното лицемерие на мултинационалната върхушка.Щом човешкото здраве е толкова важно защо се произвеждат цигари въобще.Егати педалите еврейски.
Катерина11:29 - 19.09.2016
Аз не съм пушач ! Според мен тази идея с картинките е чудесна ! Дано поне 40 % от пушачите да ги спрат, защото някои от тях правят същите неща от картинките ! Надявам се планът на тези велики хора да проработи ! :)
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK