ВМРО почита Тодор Александров на гроба му

Снимка: ВМРО

Тази година се навършват 99 години от убийството на българския национален герой

ВМРО почита паметта на емблематичния лидер на Организацията Тодор Александров.

На 3 септември (неделя) от 11.00 ч. до параклиса „Свети Илия“ над с. Сугарево, Мелнишко, ВМРО отдава почит към паметта на легендарния водач на Организацията Тодор Александров. Гробът на войводата е до параклиса, а той пада убит на 31 август 1924 г.

Тази година се навършват 99 години от убийството на българския национален герой и велик лидер на революционната организация. Годишнината се отбелязва в първата неделя след трагичната дата. Традицията за поклонение на гроба на войводата датира от повече от четвърт век. Тази година събитието e в навечерието на Съединението. Така признателните наследници на идеята за национално обединение и освобождение на всички българи напомнят и за несбъднатия блян на българския род.

На събитието ще присъстват съпредседателите на ВМРО Александър Сиди и Ангел Джамбазки, почетният председател на Организацията Красимир Каракачанов, кметът на Сандански Атанас Стоянов, членове на националното ръководство на партията, кметове и общински съветници от цялата страна, стотици членове и симпатизанти на Организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

Ще бъде отслужена заупокойна молитва, а нови членове ще извършат традиционната клетва за вярност към ВМРО - над Евангелието, камата и револвера. За поредна година над Пирин ще проехти залп в знак на почит към борбата на Тодор Александров и ВМРО.

Особеното тази година е, че през октомври се навършват 130 години от създаването на ВМРО, а през август се навършиха и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

На събитието, традиционно, реч ще произнесе Красимир Каракачанов, който използва повода всяка година да направи исторически паралел с делото на Стариот и на всички емблематични войводи на ВМРО, дали живота си за освобождението на Македония и обединението на българските земи, съобщават от пресцентъра на партията.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK