В Турция избраха 3 пъти повече жени кметове в сравнение с 2019 година

Снимка: 24 часа, Йордан Симеонов

Пет жени поемат управлението на големи градски центрове

Гюлистан Сьонюк спечели на 31 години местен избор в консервативната провинция на Турция като част от вълна от нови жени на кметските постове. През уикенда опозицията нанесе преломно поражение на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейните съюзници, разказва "Ройтерс".

Почти се утрои броят на жените кметове, като пет от тях поемат управлението на големи градски центрове.

Сьонюк от прокюрдската партия DEM каза, че гласуването е демонстрация на равенството между половете и вот срещу мъжкия шовинизъм.

"Изборите се проведоха между две остри линии. Едната беше манталитетът, който възприема жените като втора категория хора, а другата защитава свободата на жените. Обществото избра второто", каза Сьонюк в телефонно интервю за агенцията.

Тя взе близо 65% от гласовете в източната провинция Батман, засенчвайки кандидата на второ място Серкан Раманлъ от кюрдско-ислямистката HÜDA PAR - съюзник на правителството на Ердоган в националния парламент. След нейната победа в неделя вечерта привържениците скандираха кюрдския революционен лозунг: "Жена, живот, свобода".

"В HÜDA PAR не гледаха на мен като на претендент, защото бях жена", каза Сьонюк. "Последното нещо, което искаха, беше да загубят от млада жена. Това ме прави невероятно горда."

Гласуването отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието за повече от две десетилетия на власт, като основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) претендира за кметства в повечето от големите градове и спечели няколко централни провинции.

Десет от 11-те жени кметове са от опозиционни партии и са спечелили средно близо 53% от гласовете, показват данните на Женската платформа за равенство (ESIK). Само четири жени кметове бяха избрани на последния местен вот през 2019 г.

От 922 окръга в Турция жени спечелиха в местния вот в 64, според неофициални резултати - повечето от CHP или DEM.

Нарастващото политическо представителство на жените идва, след като критиците на правителството казват, че правата на жените са били ограничени през последните години при управлението на Ердоган, което Анкара отрича.

През 2021 г. Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, международен договор за борба с насилието, основано на пола, на основание, че застрашавала семейните ценности и че местните закони са достатъчни за защита.

"Въпреки че разликата между половете все още е основен проблем, последните местни избори показват значително увеличение на броя на жените кандидати, което от своя страна доведе до по-голям брой жени, които печелят", каза Гюлнур Коджапънар, асистент в университета Йедитепе в Истанбул. "След като партиите номинират повече жени кандидати и им предоставят подобни възможности като на мъжете, те също могат да имат значителна обществена подкрепа", каза тя.

Анализатори казаха, че гласоподавателите са наказали ПСР предимно заради разходите за живот с инфлация, наближаваща 70%.

Един изненадващ резултат беше в истанбулския Юскюдар, предимно консервативен роден район на Ердоган, който изостави своя лидер на ПСР и избра 43-годишната Синем Дедеташ от CHP, морски инженер, която става първата му жена кмет.

Фейза Акънердем, социолог и основател на консултантската компания ZFA, която е изследвала Юскюдар, разположен на азиатската страна на Босфора, каза, че районът е готов за "жена кмет, която прегръща неговите уникални ценности". "Противно на общото мнение, Юскюдар не е столица на строгия консерватизъм, а по-скоро на приобщаваща духовност и споделена културна принадлежност", каза тя. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK