Най-много регистрации преди изборите са направени в благоевградското село Горно Хърсово

Снимка: МРРБ

За необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес алармира МРРБ

За необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори, алармираха от МРРБ.

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ извърши анализ на адресните регистрации при изтичане на срока за регистрация за гласуване по настоящ адрес.

Посочените в доклада населени места в общия случай представляват кметства, в които избирателите избират кмет на кметство, като при такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване.

Справката, представена от МРРБ, сочи всички общини и прилежащите към тях населени места с необичаен брой регистрации.

В благоевградското село Горно Хърсово например 138 души са общо новорегистрирани по настоящ адрес, от тях 126 са входирали заведение да гласуват в селото. Общият брой на регистрираните гласоподаватели е 493 души. Справката показва, че с 26% се е увеличил броя на регистрираните през последните месеци.

В най-малкия град в България – Мелник, процентът на новорегистрираните е 21%. От 251 избиратели, 73-ма са пожелали да гласуват по настоящ адрес, а 51 са новорегисрираните.

В гърменското село Марчево с 21% е нараснал броят на новорегистрираните жителите.

В петричкото село Чучулигово и село Градево – община Симитли, има увеличение на желаещите да се регистрират по настоящ адрес с по 18%.

В санданското село Хърсово има увеличение от 13%, а с процент по-малко са желавещите в село Драката, община Струмяни.

В селата с. Зелендол (Благоевград), с. Каменица (Струмяни), с. Петрелик (Хаджидимово),  с. Кромидово (Петрич), с. Бистрица (Благоевград), с. Горна Брезница (Кресна), с. Дъбрава, Селище, Еленово (Благоевград) увеличението на новорегистрираните жители е между 11 и 9%.

В с. Плоски (Сандански) и с. Рупите (Петрич) увеличението е 7%, а в с. Ново Делчево (Сандански) – 6%.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни Инфомрежа Избори!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK