Скандал на сесия в Гърмен! Капитанова към Татанова: Откога председателят на ОбС изземва функциите на кмета?

Снимка: Infomreja.bg, архив

На скандално заседание на Общинския съвет в Гърмен заради заявление на неврокопския строителен бос Руен Кирев се отприщиха словесни престрелки между кмета на Гърмен Минка Капитанова и председателя на местния парламент Катерина Татанова. 

Поводът за искрите, прехвърчали между двете дами - кмет и председател на ОбС, бе внесеното чрез Катерина Татанова предложение от "Бистрица" ООД, управлявано от Руен Кирев, с което дружеството иска да му бъде разрешено изработването на ПУП на имот в местността "Тукаре" в землището на село Марчево за добив на инертни материали от река Места. 

Внесеното от председателя на Общинския съвет предложение според съветници било в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет в Гърмен. 

"Откога председателят на ОбС започна да изземва функциите на кмета на общината, след като е негово задължението да внася предложения за изработване на ПУП-ове. Не ме интересуват нито договорки, нито поети ангажименти от когото и да било и за каквото и да било. Аз съм кмет на община Гърмен и защитавам интересите на общината и жителите й", коментира Минка Капитанова. 

Тя допълни, че разрешение за нов добив на инертни материали от река Места ще представлява опасност за скъсване на дигата и причиняване на наводнения на стотици декари обработваеми площи на стопани от селата Марчево, Гърмен и Дъбница.

"Защо на предишното заседание въпросното предложение, което аз внесох от името на дружеството на Руен Кирев бе отхвърлено, а сега същото се прокарва от председателя на Общинския съвет? Това е в пълен разрез със закона", подчерта Капитанова. 

Бистрица" ООД има концесия за добив на инертни материали от река Места и с внесеното ново заявление за добив от нов източник според мнозинството общински съветници, кметове на села и общинския управник Минка Капитанова не е нито в полза на общината, нито на земеделците от трите села, които имат ниви покрай реката.

Така заявлението на Руен Кирев бе отхвърлено и на второто поредно заседание от повечето съветници, които гласуваха с "против” и "въздържал се”. 

За пореден път народните избраници от Общинския съвет в Гърмен на юнската си сесия не подкрепиха и внесеното за трети път предложение от кмета Капитанова за изработване на ПУП в ромския квартал "Кремиковци". 

Против плана в местността "Падарката" е внесена в администрацията и ОбС и подписка от кметския наместник на Марчево - Розен Марчев, който е предложил и провеждане на референдум относно изработването на ПУП в ромския квартал.

В залата на Общинския съвет отново присъстваха протестиращи от гърменското сдружение на Иван Кременлиев, както и строителният бос Руен Кирев с адвоката си, който се опита да защити позицията си за правдивост относно искането за добив на инертни материали от Места. 

На юнската си сесия съветниците разгледаха и още три заповеди на областния управител Бисер Михайлов за взети решения през май, както и предложение от председателя на ОбС Катерина Татанова за определяне възнагражденията на съветниците във връзка с получено писмо от НОИ за допуснати грешки при осигуровките им. На база забележка от НОИ общинските съветници са били осигурявани за цял месец, а според нормативните актове това е трябвало да става само за работните им дни в Общинския съвет. 

 

КОМЕНТАРИ

алчни ку...ки.10:38 - 14.06.2016
МАЛЕЕЕЕ, ТЪПА, ТЪПА, ТЪПА, ОБЩИНА. КАКТО СЕ ОТНЕСЕ МИНКА КЪМ БАШЕВ, СЕГА ТАТАНОВА СЕ ОТНАСЯ КЪМ МИНКА - ПРОДАЖНО. ПРОДАЖНИ КУЧКИ.
дебрен16:59 - 13.06.2016
ей рибанец я по кротко. защо да е татанова , не може ли да е али , исмет , рефат . минка си знае работата , тя прецака манол , та с татанова няма да се справи.
12316:54 - 13.06.2016
Минке , не усещащ ли как потъваш? Не само ще ти изземат функциите , но ще те изхвърлят като парцал от общината и то хората който те подкрепиха. Няма ги големите пари който похарчи предизборно , няма кои да ти предостави готови проекти за милиони , а ти да раздаваш. Къде е гошето петканин , къде е четалбашев ? Няма ги , защото баницата свърши. Твойте ще те погребат. Ние сме търпеливи, ще изчакаме да те видим къде ще се скриеш .
РИБНОВО16:44 - 13.06.2016
Какво стана г-жице Капитанова , защо искате да отстраните г-жа Татанова? Защото не изпълнява мръсните Ви поръчки и не желае да участва в курупционните Ви схеми ? Браво г-жо Татанова, Вие сте пример от когото трябва да се учат всички политици в община Гърмен. Поздравления!!!

FACEBOOK