В Израел започнаха отложените заради войната местни избори

Снимка: Infomreja.bg

Избирателите са около 7,2 милиона души

Израелските избиратели започнаха да гласуват на местни избори, които първоначално бяха насрочени за края на октомври миналата година, но бяха отлагани два пъти заради избухналата на 7 октомври война между Израел и палестинското движение "Хамас", предаде Франс прес.

Около 7,2 милиона души имат право отидат пред урните в Йерусалим, селищата на окупирания Западен бряг и част от анексираните Голански възвишения.

В градовете и кибуците в близост до ивицата Газа, както и в градовете в северната част на Израел, близо до границата с Ливан, където се водят тежки престрелки между израелската армия и ливанското ислямистко движение "Хизбула", общинските избори бяха отложени през ноември миналата година. Близо 150 000 израелци бяха разселени от войната или военните действия в тези два региона. Двама кандидати за изборите в евакуираните райони бяха убити при безпрецедентното нападение, предприето на 7 октомври от "Хамас" в южната част на Израел, при което загинаха най-малко 1160 души, повечето от които цивилни, показва основано на официални израелски данни преброяване на АФП.

В отговор Израел обяви война за унищожаване на "Хамас", която доведе до смъртта на 29 782 души в Газа, голяма част от които цивилни, по данни на министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" територия.

Палестинците в Източен Йерусалим, частта от Свещения град, окупирана от Израел от 1967 г., не могат да гласуват на парламентарни избори, но имат право да гласуват на общински избори, отбелязва АФП, като посочва, че те са около 40% от населението на Йерусалим, но обикновено не гласуват активно. За първи път от 1967 г. насам кандидат от израелското арабско малцинство, Уалид Абу Тайех, обяви, че ще се кандидатира за кмет на Йерусалим, но в крайна сметка не представи кандидатурата си.  

В Тел Авив общинският съветник Амир Бадран е първият израелски арабин, който се кандидатира за кмет на града. След нападенията на 7 октомври този адвокат организира бдение по улиците на смесения арабски и еврейски квартал Яфа, призовавайки "не на насилието, не на расизма". Но шансовете му да бъде избран за кмет на най-големия израелски град са малки в сравнение с досегашния кмет Рон Хулдай и центристката бивша министърка на икономиката Орна Барбивай.

Израелските войници, включително тези, разположени в ивицата Газа, започнаха да гласуват миналата седмица. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK