Министър Стоянов проведе двустранни срещи с колегите си от Австрия, Белгия, Румъния и Унгария

Снимка: МВР

Срещите са били ползотворни

В рамките на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ министър Калин Стоянов проведе интензивни и ползотворни работни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия, Белгия, Румъния и Унгария.

С министъра на вътрешните работи на Белгия Анели Верлинден, настоящ председател на Съвета на ЕС,  обсъдиха актуални въпроси, свързани с миграционната ситуация. Българският вътрешен министър благодари за усилията на Белгийското председателство за подобряване на функционирането на Шенген и получи уверение и потвърдена подкрепа от страна на Председателството за финализиране на интеграцията на България в Шенгенското пространство.

Министър Стоянов запозна австрийския си колега Герхард Карнер с предприетите от българска страна действия, довели до чувствителен спад на миграционния натиск - укрепване на капацитета на Гранична полиция както със служители, така и с техническо оборудване, поддържане на оперативен диалог с турската страна. В максимална степен се използват както националните ресурси, така и ресурсите, предоставени от ЕК и Фронтекс. Двамата министри потвърдиха желание за продължаване на конструктивен и ориентиран към резултати диалог.

В хода на разговора с министъра на Румъния Каталин Предою отново бе изведена общата цел -  да се работи в тясна координация за отпадане на контрола и по сухоземните граници. Двете страни ще засилят сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност.

Висока оценка в областта на вътрешните работи бе дадена и при проведения разговор между министър Калин Стоянов и министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Бяха обсъдени мерките, които двете страни предприемат за ограничаване на нелегалната миграция и противодействието на трафика на мигранти. Министър Пинтер потвърди, че финализирането на интеграцията на България и Румъния към Шенген е приоритет за предстоящото от юли т.г. унгарско председателство на Съвета на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK