Симеонов поема ресор „Домашна ракия“

Вицепремиерът Валери Симеонов пое нов ресор. След акциите си срещу шума в заведенията по морето и решаването на наболял проблем на граничния пункт „Калотина“, където той откри нова и модерна обществена тоалетна, сега Симеонов взима в свои ръце и въпроса с домашната ракия.

В Министерски съвет днес той обсъжда с представители на Национално сдружение „Българска домашна ракия“ предложенията им за борба срещу незаконните обекти за дестилация и сивия сектор, съобщиха от правителствена информационна служба.

Срещата е по инициатива на националното сдружение. През февруари 2016 г. от сдружението заплашиха правителството с протести заради подготвяните промени в Закона за данъчните акцизи и складове.
 
Те настояваха за отпадане на изискванията, според които производителите на ракия трябва да работят в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. Протестите доведоха до отмяна на рестрикциите, но преди това да се случи много дестилерии затвориха врати.

През лятото на 2016 г. бяха проведени протести, на които членове на сдружението настояваха за оставка на премиера Борисов. От сдружението имат искания за това стопаните, които отглеждат лозя или овощни градини, да получат правото да се регистрират като специализиран малък обект за дестилация. По този начин производителите ще могат да продават легално домашна ракия със собствен етикет.
 
Те се позовават и на европейската директива за варене на ракия, с която се регламентира стопаните на лозя или овощни градини до 25 декара да имат правото да изваряват определени количества.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK