Денков: Да гласуваме правителство с премиер Мария Габриел!

Снимка: Стоп кадър NOVA

„Колеги от ГЕРБ-СДС, спазете дадената преди 9 месеца дума!“

Премиерът в оставка, акад. Николай Денков, направи официално обръщение по повод изявлението на Мария Габриел, направено по-рано днес, че ГЕРБ няма да участва повече в преговори за втория мандат за съставяне на правителство.

„Обещанията трябва да се спазват. Това е основата на всяко взаимно доверие както в политиката, така и в живота. Преди 9 месеца сформирахме правителство, което постигна много. Освен всичко друго, преди два месеца Европейският съвет даде знак, че се движим уверено към еврозоната, а шансовете за отваряне до края на годината на сухопътните шенгенски граници са много високи.

За да изпълним тези дългосрочни задачи, преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че  правителството е със срок от 18 месеца до края на 2024 г., като в средата ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие.

Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за промени в съставав на Министерски съвет показаха, че нямаме съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни трябваше само ние с Мария Габриел да сменим позициитие си. Успоредно с това, в хода на преговорите, изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем.

Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и им напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на МС.

Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори?

Единственото, което се очаква днес от вас е, да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България“, завърши обръщението си Николай Денков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK