Турция отбелязва Деня на победата - 30 август

Снимка: БТА

Денят е и празник на турската армия

На 30 август Турция отбелязва Деня на победата - 101-вата годишнина от победата при Думлупънар в Гръцко-турската война 1919-1922 г., която отваря пътя за изтласкването на окупационните сили от Мала Азия, пише БТА.

Битката се предшества от Голямата офанзива на турската армия под командването на Мустафа Кемал Ататюрк. На 30 август 1922 г. турската армия извоюва съкрушителна победа срещу гръцките войски във войната.

Победата на турската армия подготвя процеса на деветмесечните преговори,които завършват с подписването на Лозанския мирен договор през юли 1923 г.

30 Август се чества в Турция като офциален празник на победата и празник на турската армия. На този ден милиони турци украсяват балконите,прозорците с турското национално знаме, с постери на Ататюрк, а от сутринта хиляди се стичат в мавзолея му в Анкара.

В мавзолея гробница на Ататюрк (Анъткабир) днес ще се състои традиционното поклонение с поднасяне на венци от военното и политическо ръководство на страната начело с президента Реджеп Тайип Ердоган.

В посланието, което публикува по този повод, Ердоган акцентира на стогодишната визия на Турция. “В деня на 101-вата годишнина от Голямата офанзива, с която бе увенчана победата на нашата нация в освободителната борба, отдавам особена почит и благодарност към паметта на Гази Мустафа Кемал и всичките геройски загинали за независимостта и свободата на Отечеството воини. С новите стъпки, които ще предприемем в предстоящия период, ще укрепим силата на нашата страна и ще издигнем Турция над нивото на съвременните цивилизации“, заяви той.

Поклонение и парад на войската ще се състои и в Истанбул.

Във всички градове на страната се провеждат чествания на Деня на победата, които ще продължат през целия ден, а вечерта ще се състоят концерти и увеселения на открито. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK