Руска военна делегация пристигна в Северна Корея за честване на Деня на победата

Снимка: 24 часа

Навършват се 70 години от края на бойните действия в Корейската война - 1950-1953 г.

Руска делегация, оглавена от министъра на отбраната Сергей Шойгу, пристигна късно снощи в Северна Корея за честванията по случай 70-ата годишнина от Деня на победата утре в Пхенян, съобщи министерството, цитирано от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че членовете на руската и китайската делегация са първите държавни представители, посещаващи Северна Корея след пандемията.

Руското министерство на отбраната заяви, че представителите му са били поканени от севернокорейския си колеги по случай празника. "Това посещение ще спомогне за укрепване на руско-севернокорейските военни връзки и ще бъде важен етап в развитието на сътрудничеството между двете страни", отбелязва в изявление ведомството.

Министерството публикува кратък видеоклип в канала си в "Телеграм", което показва посрещането на Шойгу от севернокорейски висш военен на червен килим на пистата на летището. Зад строените войници, посрещащи гостите, се вижда червен транспарант, на който на корейски и руски език пише: "Добре дошъл, другарю министър на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу!".

По-рано бе съобщено, че руската делегация е била посрещната от севернокорейския министър на отбраната Кан Сун-нам.

В началото на 2020 г. Северна Корея затвори границите си за всякаква търговия и дипломатически обмен дори с основните си икономически и политически партньори Китай и Русия.

Очаква се проявите по повод годишнината да включват голям военен парад в севернокорейската столица.

Честваният в Северна Корея Ден на победата бележи края на бойните действия в Корейската война от 1950-1953 г. и сключеното примирие. Страните и до днес не са подписали мирен договор. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK