Манолова внесе 3000 страници доказателства срещу мобилните оператори

Снимка: Изправи се. БГ

Целта на колективните искове е съдът да отмени неравноправните клаузи в общите условия на договорите

От гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха още 3000 страници доказателства към заведените колективни искове срещу неравноправните клаузи в договорите на мобилните оператори в Софийския градски съд.

„Това се налага, защото споразумението, което беше постигнато между трите телекома и КЗП, е напълно бутафорно. Според него, ако не си съгласен с увеличение в цените на мобилните услуги, можеш да се откажеш от договора си без неустойки. Обаче къде ще отидеш? При другите два мобилни оператора, които са увеличили тарифите си със същия процент.“

Това заяви председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова пред журналисти. Според нея другата неработеща точка в споразумението е да се смята, че е равноправно при дефлация цените на мобилните услуги да се намаляват, защото в идните години такава не се очаква.

„Продължаваме с колективните искове, защото единствено съдебно решение може да прекрати неравноправните клаузи, които се съдържат в общите условия и договорите на телекомите“ – категорична беше Манолова.

От гражданската платформа обжалват и клаузи в договорите, според които при прекратяване на договор потребителят трябва да възстанови всички отстъпки, които са му били направени при абонаментни планове, но и при закупуване на устройство, както и да заплати пълния размер на оборудването, което му е предоставено, ако не го върне в необходимия търговски вид. Друга неравноправна клауза, обжалвана от исковете, е за неустойка в размер на 8% за принудително събиране на дълговете, т.е. "всички потребители плащаме, за да ни дадат на колекторски фирми" - възмути се Манолова.

„Също така е много показателно, че депутатите, които се кълняха и си късаха ризите, че ще заведат колективни искове, дори Корнелия Нинова, която призоваваше всички депутати да подадат молби, не го направиха. Единствените, които заведохме колективни искове, сме ние от Изправи се.БГ и ще продължим да се борим в съда“, коментира Манолова.

По нейни думи това, което могат да направят депутатите, ако не са зависими от лобито на телекомите, е да приемат промени в закона, които изобщо да забранят едностранното увеличение на цените на мобилните услуги при срочни договори. Според нея това е нормално, защото при двугодишни договори би следвало операторите да са пресметнали търговския си риск, да са го заложили в цените на мобилните услуги и да се ангажират към своите клиенти, че през тези две години няма да увеличават цените едностранно.

„Приходите на всеки един от трите телекома за изминалата година са по 1 млрд. лв, оперативната им печалба е 30-40%. А само от увеличението на цените с 9,5% им носи над 90 млн. лв. допълнителна печалба, без да се правят никакви разходи или инвестиции. Крайно време е държавата и държавните органи да защитят гражданите, но тъй като те няма да го направят, се налага граждански сдружения като Изправи се.БГ да изпълняваме функциите им“ – беше категорична бившият омбудсман.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK