Сенатът на САЩ прие законопроекта за помощ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той е в размер на 95 милиарда долара

Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроект за отпускане на помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда долара. Сега проектът е изпратен за одобрение в доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса, съобщи Ройтерс. Агенцията допълва, че там шансовете за приемането на документа остават ниски. 

Законопроектът е одобрен със 70 срещу 29 гласа. 22 сенатори от Републиканската партия са го подкрепили също.

„От години, може би десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който да има такова влияние не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация“, заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Той изрази увереност, че документът ще получи също толкова силна двупартийна подкрепа, ако бъде гласуван в Камарата на представителите. 

Ройтерс припомня, че преди да бъде подписан от президента Джо Байдън и да стане официално закон, законопроектът трябва да се гласува и от Камарата на представителите, но, според агенцията, това ще стане трудно. Председателят ѝ, представителят на републиканците Майк Джонсън го разкритикува, че няма да спре рекордния поток от мигранти през американско-мексиканската граница. Президентът демократ Джо Байдън призоваваше в продължение на няколко месеца Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, включително Тайван. След нападението на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври 2023 г. той също така поиска средства за съюзника на САЩ, заедно с хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането от Сената на законопроекта, който предвижда конкретно за Украйна помощ в размер на 61 милиарда долара. 

„Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възстанови глобалната стабилност, което ще доведе до засилена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят“, заяви той в социалната мрежа "Екс". /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK