Фалстарт на процедурата по избор на омбудсман в община Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Съветници предлагаха промени в Правнилника, който вече е минал през комися

Фалстарт на процедурата по избор на омбудсман в община Благоевград.

По време на редовната сесия на Общинския съвет бе решено предложението за приемане на Правилник за организацията и дейността на обществения посредник да бъде върнато за преразглеждане в Комисията по изготвяне на правилника.

Приемането на този правилник бе първата стъпка от процедурата по избор на посредник между гражданите и властта.

Причината за връщането на Правилника в комисията, изготвила го, е редактиране на критериите, по които да кандидатстват желаещите за поста.

Предложението за промяната бе направено от Ваня Кромбоа (ПП-ДБ), която заяви, че трябва да се направят три важни редакции в Правилника.

Според Кромбоа кандидатът не трябва да бъде ограничаван да е само с юридическо образование, а да се приемат и кандидати, придобили и други магистърски специалности. Също така се иска кандидатът да е имал поне две години трудов стаж. Кромбоа предлага още кандидатите са се изслушват публично.

Предложенията породиха дискусии, в които се включи и кметът.

Методи Байкушев поясни, че критериите за образование на кандидата не трябва да са дискриминационни.

5-членната номинационна комисия ще отсее сред кандидатите един, който се оказва предварително избран и ОбС го потвърждава на практика, каза Байкушев, позовавайки се на това, че комисията не бива да е последна инстанция за избор.

Той също се обяви за публично изслушване на кандидатите и за връщане на предложението.

Според Радослав Тасков – забавянето на процедурата може отново да доведе до ситуация от 2019, когато ОбС не стигна до консенсус и омбудсман не бе избран.

Байкушев обаче каза, че няма нищо фатално в забавянето.

Така, с 30 гласа „за“ предложението Правилника да бъде върнат в комисията бе прието. Там всеки съветник може да прави предложения в срок до законовия преди провеждането на извънредна сесия на ОбС на 16 февруари.

След като Правнилникът бъде редактиран, мине за одобрение през всички комисии, следва новосформираната комисия по номинация да подготви критериите, по които да бъде избран посредник.

След като критериите и срокът за кандидатстване бъдат обявени, започва набирането на документи от кандидатите. Кромбоа предлага срокът да бъде удължен с 15 дни, тоест общо да е месец.

След изтичане на срока, комисията ще подбере документите и ще проведе събеседване с кандидатствалите като комисията ще предложи на ОбС подходящия избран от тях.

От своя страна пък съветниците гласуват и при положителни 28 гласа (таен вот), Благоевград ще има нов омбудсман.

Последният посредник на поста бе д-р Васил Василев, който е и преподавател в ЮЗУ.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK