Диана Ковачева отрече да има политическо рамо в избора ѝ за съдия в ЕСПЧ

Снимка: Омбудсман

Тя обясни, че е сбъднала студентската си мечта да стане съдия в Европейския съд по правата на човека

"Кампанията за избора на съдия в Европейския съд по правата на човека беше много тежка, процедурата отне цяла година и в нито един момент не съм била обвързана с партия, не съм била член на партия, а се явих като експерт. Атаката някак си е абсолютно несправедлива, защото в години, в които бях министър на правосъдието, смятам, че е много важно да кажа, че като председателстваща на Висшия съдебен съвет не съм била част от съдебната система".

Това заяви в ексклузивно интервю за БТВ омбудсманът Диана Ковачева, която бе избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Тя обясни, че е сбъднала студентската си мечта да стане съдия в Европейския съд по правата на човека. Върхът в кариерата на един юрист е да стане съдия в ЕСПЧ, посочи Ковачева.

Според нея домашното насилие е на дневния ред на европейския съд. Ковачева подкрепя индивидуалната жалба в Конституционния съд, станала факт след промените в Конституцията, които минаха на три четения през декември месец.

Диана Ковачева определи като политически избор и избор на Народното събрание конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK