"Възраждане" искат денонсиране на договора за НАТО

Снимка: ПП "Възраждане"

Предлагат още НС да гласува изпращане на хуманитарна помощ за Ивицата Газа

Законопроект за денонсиране на Северноатлантическия договор е внесен в деловодството на Народното събрание от "Възраждане", съобщава БТА. 

Предложеният закон отменя Закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон, приет от 39-ото Народно събрание на 18 март тази година. 

"Продължаващото членство на България в НАТО е не само вредно за отбраната и въоръжаването ни, но и става все по-опасно за суверенитета ни и за националната сигурност на България", посочват от "Възраждане" в мотивите към законопроекта.

"Действията на НАТО изцяло противоречат на целите, посочени в чл.1 на Договора, където четем: 

"Страните по Договора се задължават в съответствие с устава на Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации".

Поглед назад показва, че НАТО полага усилия да "разреши" такива международни спорове по всякакъв друг, но не и по мирен път и с мирни средства", посочват от партията. 

От "Възраждане" предлагат още НС да гласува изпращане на хуманитарна помощ за Ивицата Газа, съобщиха още от формацията. Проектът на решение за предприемане на мерки във връзка с хуманитарната криза, вследствие на конфликта в ивицата Газа на основание чл. 86 от Конституцията на Република България, беше внесен от народния представител Даниел Проданов.

Решението дава мандат на Министерския съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки и действия. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK