Майки недоволстват от затварянето на площадка в Кюстендил! Кметът: Наша работа е да сме до децата

Снимка: Infomreja.bg

Това не е част от дворното място на някой, обяви Паунов

Затварянето на детската площадка в кюстендилския квартал „Колуша“ предизвика недоволството на майки, които изпратиха въпросите си до кмета на областния град Петър Паунов. „Защо кметът не защитава правата на децата? Не е редно децата да са извън игрището и да обикалят улиците, вместо да играят. Площадката е изградена по европейски проект и няма никой право да я затваря“, се посочва в сигнала до кмета.

От своя страна Паунов обяви, че въпросната площадка е точно за децата и тя е единствената за деца до 19 години. „Единственото условия за ползване на площадката е децата да бъдат организирани и с тях да има придружител – педагог, треньор или друг възрастен, за да се спазват правилата. Много добре казахте, че тя е по европейски проект и тъкмо заради това ние искаме да я ползваме по европейски“, отговори кметът.

Паунов посочи, че за повече от 8 месеца са подавани многократни сигнали до органите на реда за неспазване правилата на площадката, която е за градска среда.

„Площадката може да се ползва 90 минути на ден, които са достатъчни и към момента, през изтеклата седмица, е имало 6 групи, които са ползвали площадката. Те са били между 8 и 10 деца. Видях едно от последните проучвания на български психолог при запитани 60 деца от какво имат нужда. Само едно от тях беше отговорило, че се нуждае от пари, всички останали от прегръдка, внимание.

Наша работа е да сме до децата. Това място е създадено за удоволствие и за изграждане на стил. Това не е част от дворното място на някой. Призовавам Ви от сърце да ме разберете, грижата е изцяло за децата“, обясни кметът.

С негова заповед всички спортни площадки в общината минават на работен режим от 10 до 14 часа и след това от 16 до 21.30 часа, с предварително записване.

Изискването за използването им ще бъде до 90 минути и ограничението е до 15 души, с отговорник на групата. Когато става въпрос за деца, ние трябва да бъдем до тях, а не общинска охрана да е пъдар. Площадките се използват напълно безвъзмездно и са направени да се радват децата, обобщи още Паунов.

На детските площадки е забранено да се влиза с храна, с алкохолни напитки, а пушачите ще бъдат санкционирани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK