„Левицата“ се явява единна и в досегашния си състав на местните избори

Снимки: Левицата

Подготовката за вота наесен започна днес от Шумен

Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ се явява единна и в досегашния си състав на изборите за местни органи на самоуправление. Това заяви пред медиите в Сливен председателят на Коалиционният съвет на формацията Костадин Паскалев.

Подготовката за вота наесен започна днес от Шумен, където коалицията събра актива си и от Варна, Добрич, Разград, Силистра и Търговище. В Сливен пък този следобед се събират структурите от Бургас, Сливен и Ямбол. В рамките на две седмици ще бъде изпълнен първият етап на подготовка на „ЛЕВИЦАТА!“ в цялата страна, а до 30 август коалицията ще е готова с имената на кандидатите си за кметове и състава на листите за местните избори.

Началото на „ЛЕВИЦАТА!“ бе поставено в края на миналата година с последователни серия от дискусии за автентичното ляво. В левия формат влизат ПП АБВ, „Изправи се БГ“, „Движение 21“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, както и емблематични социалисти, като Валери Жаблянов и Костадин Паскалев. Към „ЛЕВИЦАТА!“ се присъедини и Движение “Ляв Поглед” в лицето на журналиста Румен Петков.

Старт на подготовката си за местните избори „ЛЕВИЦАТА!“ даде още в началото на май в София с форум за местното самоуправление, в който се включиха над сто участници - кметове на общини и на кметства, общински съветници, областни управители и експерти. Именно на това събитие на обсъждане бе предложена Платформа за местното самоуправление, която ще бъде окончателно оформена преди предстоящите местни избори. Документът обхваща всички насоки за управлението по места и засяга основни сфери на живот на българските общини, като образование, здравеопазване, култура, социалните грижи, общото качество на живота, административното обслужване.

Костадин Паскалев очерта няколко основни акцента, като фокус в работата на „ЛЕВИЦАТА!“.

По въпроса за финансовото състояние на общините Паскалев посочи, че България трябва да се върне към позната практика, при която в общините остават част от данъците така, че те да получат своята финансова независимост от държавата и да не са до такава степен политически зависими от правителството, което и да е то. „ЛЕВИЦАТА!“ ще направи така, че да отстоява непрекъснато тези принципи, които са свързани от една страна с финансовата децентрализация, от друга страна - с осигуряването на адекватен финансов ресурс за капиталови разходи на българските общини“.

По осигуряване на питейна вода и пречистването на отпадните води Паскалев посочи, че държавата трябва да създаде свое държавно дружество, което да стопанисва и управлява многогодишните изравнители за питейни води или язовирите и помпените станции, а ВиК дружествата да се изцяло общински, за да бъдат подконтролни както на Общинския съвет, така и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според оценката му това, което прави държавата - изработването на мегаломански прединвестиционни проучвания за реализация на водните проекти в общините, не са ефективно разходвани пари.

Управлението на отпадъците, според Паскалев, е порочна практика, свързани с въвеждането на система на разделяне на отпадъците и компостиране на значително по малка част от отпадъка, като целта е това да са 35% от събраните отпадъци. „Ние смятаме, че ресурсът, който се добива за вторична преработка от стъкло метал, хартия, пластмаса като себестойност е равен на стойността на издръжката на станцията за разделен отпадък. Същевременно обаче общините плащат в България от 125 до 135 лв. на тон боклук на съответните управляващи съответните системи, което в крайна сметка е нещо, което е абсолютно нелогично и ние смятаме, че общините трябва със свои сдружения, фирми или други, каквито намерят за добре, имат формата на предприятия да направят възможност законовата възможност да направят предприятия да стопанисват и управляват този процес така че на гражданите разходът за съответната дейност да бъде намален“.

За управлението на общинската собственост Костадин Паскалев е категоричен, че тази дейност през годините е твърде порочна и смята държавата трябва да предаде на общините държавната собственост с отпаднало предназначение, като задължително преди това общините изработят съответните подробни устройствени планове - да е ясно за какво ще използват съответните терени и имоти.

За енергийната независимост Паскалев е категоричен в полза на използването на всякакви видове възобновяеми източници на електроенергия, за да може в крайна сметка да намалят своя разход за енергоносител.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK