Ловци на редки руски книги опустошават библиотеките в Източна Европа

Снимка: Надежда Чипева

Оригинални книги от XIX век са замествани с фалшификати

Поредица от кражби на редки руски класически произведения на стойност милиони евро от библиотеки в цяла Източна Европа води до аукциони в Русия, съобщи агенция "Франс прес" в петък.

Оригинални книги от XIX век бяха заместени с фалшификати през последните две години в Полша и балтийските държави.

Библиотеката на Варшавския университет установи едва миналия месец кражбите, сред които са първи издания на произведения на Александър Пушкин и Николай Гогол. Общо са изчезнали 79 тома.

Един университетски служител, запознат с въпроса, оцени стойността на откраднатите книги на "около милион евро".

Кражбата във Варшава не е изолирано събитие, пише "Франс прес", добавяйки, че библиотеки в балтийските държави също са станали жертва на крадци, като във всички случаи става въпрос за руска литература.

Ето защо експерти смятат, че откраднатите произведения са намерили своя път до Русия, като поне някои от тях са продадени на търгове в Москва.

Първият известен случай на това, което се оказа серия от подобни набези, беше открит в Националната библиотека на Латвия миналата година, когато бяха откраднати три книги. По-късно грузински гражданин беше осъден на шест месеца затвор за кражбата им, но съучастникът му остана на свобода.

През същия месец двама мъже, които казали, че изучават печатната политика в Русия от началото на XIX век, поискали да се запознаят с 200-годишни издания на Пушкин и Гогол в университетската библиотека в естонския град Тарту.

Четири месеца по-късно библиотеката установила, че те са оставили след себе си осем убедително изглеждащи копия. Оригиналите са оценени на 158 хил. евро.

Библиотеката на Вилнюския университет също съобщи за изчезването на 17 редки руски книги през май.

Според литовските следователи откраднатите книги са на стойност около 440 хил. евро.

Фалшивите книги, оставени от крадците, варират от небрежни имитации до щателни фалшификати, където само неподходящият цвят на мастилото на печата или размерът на етикета разкриват фалшификата, пише "Франс прес".

Източници, близки до разследването на библиотеката във Варшава, са показали на агенцията снимки от търгове в Русия, на които служителите са разпознали книги с печати и каталожни номера на Варшавския университет. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK