ГДБОП и Европол спряха незаконен сайт за търговия с копия на учебници и книги

Снимка: МВР

Установен е собственикът на сайта

Операцията е проведена в координация с Европол и под ръководството на Софийска районна прокуратура

Полицейските действия са реализирани през вчерашния ден. В рамките на операцията е предотвратено незаконното използване на литературни произведения и учебници за различни специалности във висши учебни заведения, като обекти на авторското и сродни на него права, посредством интернет сайта https://www.7print.bg/

Установен е собственикът на сайта, разпространявал множество копия на учебници и книги, които се предлагали за продажба на занижени цени, както чрез сайта, така и чрез няколко копирни центъра на територията на София. Според данните до момента, предлаганите литературни произведения като обекти на авторското право и сродните му права са над 13 000. Разпространение е извършвано без необходимото по закон съгласие на авторите и правоносителите. В хода на работата е изяснено още, че ползвайки сайта, потребителите му са заразявали компютърните си системи със зловреден софтуер. Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.

С оглед констатираните множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост, достъпът до сайта е преустановен, съобщават от МВР. 

Операцията е осъществена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT /програма за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС с приоритетна дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост, ръководена от Република България/.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK