Главен комисар Джартов изпрати нов екип от 36 български пожарникари за Гърция

Снимка: МВР

В новия състав са включени пожарникари от София, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Стара Загора

Нов екип от 36 български огнеборци отпътува за Гърция. Те ще сменят първия екип на модула ни за борба с горските пожари в Александруполис. Причина за ротацията е усложнената обстановка в южната ни съседка и необходимостта да продължи мисията на българския модул за наземно гасене на пожари там по Механизма за гражданска защита на ЕС, съобщават от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

В новия състав са включени служители от регионалните дирекции по пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН) в София, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Стара Загора. Ръководител на екипа е главен инспектор Росен Борисов от РДПБЗН-Шумен.

Групата потегли на мисия след кратък инструктаж на който присъства и главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Пред новата смяна, той посочи, че две неща са изключително важни – това, че служителите в мисията представят България там, което означава, че трябва да действат  на ниво; и че трябва да се спазват всички правила за безопасност, да се действа с изключително внимание, да няма компромиси при използването на лични предпазни средства и всички да се върнат живи и здрави. Ръководителят на новата мисия Росен Борисов каза, че са в постоянна връзка с колегите си в Гърция, не очакват да е лесно, но са подготвени да посрещнат предизвикателствата. Екипът, който замина днес, ще работи до 10 септември.

Директорът на ГДПБЗН ще посрещне и българските пожарникари, които до момента участваха в гасенето на горски пожари в района на Александруполис.

Първият екип наши огнеборци участва в сложни пожарогасителни дейности по овладяване на труднодостъпни огнища на пожари, патрулиране и охрана на засегнатата територия, съвместно с гръцките си колеги и екипи на военните в района на населените места Лефкимми, Кила, Сапес и Лептокалия.

До момента в района на град Александруполис в Северозападна Гърция, където е регистриран най-големият горски пожар в ЕС от 2000 г. насам, са изгорели над 810 000 декара.

Поради размера на огненото бедствие, Европейската комисия обяви, че провежда най-мащабната си въздушна противопожарна операция за справянето с „най-големите регистрирани някога в ЕС“ горски пожари.

Чрез Механизма за гражданска защита на Съюза в Гърция са изпратени 407 пожарникари и 62 специализирани автомобила от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK