Творци и общественици получиха званието „Почетен гражданин на София“ за празника на града

Снимка: Столична община

Това стана по време на тържествена сесия за Деня на София

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев връчи отличията "Почетен гражданин на град София" и „Почетен знак на Столична община“ по време на тържествена сесия за Деня на София – 17 септември. С отличията бяха наградени художникът и преподавател проф. Станислав Памукчиев, поетът Георги Константинов, писателят Георги Господинов и президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. „Почетен знак на Столична община“ получиха читалище „Петър Берон“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

При получаване на отличието проф. Станислав Памукчиев заяви, „Винаги съм смятал, че званието „Почетен гражданин на София“ се дава за нещо героично. Трябваше да свикна, че работата на художника е разпозната като героична. Дълбоко вярвам, че ако изкуството и културата осъществят своите цели и функции да облагородяват и вдигат духа, то нашата полза (тези, които правят култура), може да се върне в социума. И тогава няма да заставаме и скърцаме със зъби един срещу друг, да седим в разделението … Изкуството се връща в полезрението на обществения разговор.“

Писателят Георги Константинов подчерта, че повече от 60 негови книги са сътворени в София. „Роден съм в Плевен, но моето творчество е сътворено в София. Затова се чувствам истински гражданин на София. София е моето творческо вдъхновение.“, каза също Константинов.

Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър заяви, че е „Очарована от забележителната промяна на София – появата на работещ частен сектор, изграждането на модерен градски транспорт, красивите паркове и активни граждани, обединени от желанието си да подобряват живота на общността“. Тя подчерта, че в продължение на 15 години от създаването фондация „Америка за България“ създадохме безценни партньорства, най-яркият пример е „Музейко“, който дарихме на децата на България. Фондацията е подкрепяла културни проекти, които днес са част от Културния календар на града. Тази чест е признание за трайния дух на партньорството, който определя работата на Фондацията към този динамичен град. Повече от 7 години имам привилегията да наричам София свой дом и вярвам, че градът наистина „Расте, но не старее“.

Надежда Захариева благодари за отличието на Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926 година“ и лично на г-жа Фандъкова за признанието, с което сме удостоени. София е нашият град, в който даже и да не сме родени, по-голямата част от нашия съзнателен живот минава в него и затова София е нашият град. Нека не забравяме, че името му означава мъдрост, а мъдростта е родила трите дъщери Вяра, Надежда и Любов. Надявам се, че всички вие се чувствате като деца на мъдростта и вярвате в себе си. Това пожелавам и на следващите съветници, подчерта също Надежда Захаиева.

Преводачът Анжела Родел посочи, че „За мен София е дом. В романа „Времеубежище“ София играе много главна роля, тя е като главен герой, виждаме всички места, които обичаме – Докторската градина, Борисовата градина, Клуба на архитектите. Това е доказателство колко е важна София за Георги Господинов като творческа личност. Софиянци ценят литературата, културата и това, което правим. Много хора стояха с часове на опашки, за да получат автограф от Георги Господинов, и това показва отношението към книгите. Както Георги Господинов казва „четящият човек е красив“ и това означава, че софиянецът е много хубав човек.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK