Йотова: Расте интересът към изучаване на български език в Албания

Снимки: Президентство

Благодаря ви за усилията да привлечете интереса на децата да идват в българското училище през почивните дни, обяви тя

Расте интересът към изучаване на български език сред българската общност в Албания. Българското неделно училище в Елбасан вече е тясно за желаещите да учат. Завършили висше образование в България млади хора се връщат в родните си места в Албания като учители в български училища, а отскоро и в Либражд има българско училище. Българският език отваря много възможности за развитие. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Елбасан, където откри новата учебна година в българското неделно училище в Елбасан към дружество „Българите в Албания“. За активната и родолюбива дейност Йотова удостои дружеството с почетния плакет на вицепрезидента и подари на училището учебни помагала и книги на български класици, съобщават от прессекретариата на президента

„Благодаря ви за усилията да привлечете интереса на децата да идват в българското училище през почивните дни. Вие учите децата да познават и обичат България, да знаят своите корени. Идентичността не е остаряло понятие в модерния свят. Колкото повече познаваш историята си, толкова по-добре можеш да отстояваш интересите си“, обърна се вицепрезидентът към учителите. Тя увери в пълната подкрепа на българската държава за развитието на българските неделни училища.

Посещението на Йотова в Албания е броени дни преди националното преброяване на населението – първото след официалното признаване на българското национално малцинство. Вицепрезидентът благодари на българските дружества за активната информационна кампания, особено в труднодостъпни райони. Тя призова представителите на българската общност без страх да се идентифицират като българи. „Получаваме немалко сигнали за натиск от емисари на други етнически групи върху българи да не заявяват своята идентичност. Това е недостойна за 21 век кампания. Но аз имам уверенията на албанските власти, че преброяването ще се проведе прозрачно със зачитане правата на всички етнически общности“, изтъкна вицепрезидентът. Тя посочи, че от активността на българите зависи да защитят своя статут на малцинство с всички права, които им дава албанската държава.

Илияна Йотова разговаря и с областния управител на Елбасан Майлинда Пйериу. Двете обсъдиха редица възможности за засилване на двустранните контакти между България и Албания, особено в сферата на образованието и културата. Подчертана беше идеята за изучаване на български език в университета в Елбасан. Сега български език се преподава в университета в Тирана.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK