Измамник и крадци са задържани след акции в София и Костинброд

Снимка: Infomreja.bg

Нанесените щети са за хиляди левове

Разледват взломна кражба от частен имот в особено големи размери.

През деня на 4 април от къща в Костинброд били отнета крупна парична сума в различна валута – лева, евро, британски паунди, щатски долари, множество златни накити, часовници, в т. ч. един златен, таблет „Самсунг“.

Паричните средства са на обща стойност около 180 000 лева.

Наказателното производство започна с оглед на местопроизшествие, а впоследствие с претърсвания и изземвания в условията на неотложност. Приобщени са веществени доказателства. Назначена е и е изготвена видеотехническа експертиза на записите от камери за видеонаблюдение.

Извършителите на престъплението са установени. Първоначално е задържан единият от тях - Н.С. (на 48 години), а няколко дни по-късно в с. Бързия, област Монтана, и съучастникът му - Н.И. (на 47 години).

От справка за съдимост е видно, че Н.С. е извършил деянието при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление.

С постановление на наблюдаващия прокурор двамата са привлечени в качеството на обвиняеми.

По искане на Окръжна прокуратура – София съдът взе мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите лица.

Служители на столичното Второ РУ задържаха 46 – годишен чужд гражданин за измама.

Действия по разследването стартирали януари месец, когато семейство възрастни столичани подали сигнал в полицията, че са станали жертви на измама. Пред разследващите те разказали, че в дома им се пуснали двама непознати, представили се за служители на НОИ. На възрастните хора обяснили, че по специална европейска програма се отпускат помощи на пенсионери – в зависимост от предоставената им парична сума, ще бъде определена стойността на помощта, която да получат по-късно.

След като им дали 1 900 лева, те напуснали дома на семейството с уверението, че ще се върнат малко по-късно. Когато това не се случило възрастните хора разбрали, че са станали жертва на измама и потърсили помощ в полицията. В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия криминалистите установили и задържали единият от извършителите – 46-годишен, румънски гражданин, продължително пребиваващ на територията на страната. Продължава работа по установяване и задържане на съучастника му.

След доклад на събраните материали по случая в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK