Тайни срещи на Лавров в Ню Йорк за край на войната

Снимка: Getty Images

Белият дом е знаел за неофициалните разговори, но не ги е подкрепил

Правителството на президента Джо Байдън не е одобрявало или подкрепяло тайни срещи, проведени от бивши американски високопоставени служители в сферата на националната сигурност с руския външен министър Сергей Лавров и други руски представители за евентуални разговори за край на войната в Украйна. Това се казва в съобщение на Белия дом и на Държавния департамент, оповестено в четвъртък и цитирано от Ройтерс.

По-рано Ен Би Си (NBC News) предаде, че бивши американски високопоставени служители са се срещнали с Лавров в Ню Йорк през април. Към тях се е присъединил и Ричард Хаас, бивш американски дипломат и президент на независимия Съвет по международни отношения, както и двама бивши асистенти в Белия дом.

Поне един неидентифициран член на групата е пътувал до Русия, съобщава Ен Би Си.

"Правителството на Байдън не е давало съгласие за тези дискусии. И както сме казвали многократно - нищо за Украйна без Украйна", е казал говорител на Държавния департамент в отговор на въпрос на Ройтерс.

Той е допълнил, че правителството на САЩ ще продължи да предоставя въоръжение на Киев, така че украинските представители "да могат да преговарят от позиция на силата, когато те решат, че е дошъл моментът", информира БТА.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза в интервю за Си Би Ес (CBS News), че Белият дом е знаел за неофициалните разговори. "Но искам да кажа ясно, че тези дискусии не са били насърчавани или предизвикани от нас и ние не ги подкрепяме по никакъв активен начин", каза той.

Според Ен Би Си шестима източници, запознати със срещите, са казали, че тяхната цел е била да поставят основите на възможни разговори за прекратяване на войната, избухнала след руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г. Двама от източниците са уточнили, че разговорите са станали със знанието на американското правителство, но не са били проведени по негово указание. Участниците в дискусиите, които са се срещнали с Лавров, след това са информирали Белия дом за съдържанието им.

Същевременно бе разпространена информация от германското военно разузнаване с предупреждение за засилен шпионаж от страна на Русия и на Китай, насочен към въоръжените сили на Германия, съобщи ДПА.

Разузнавателните служби и на двете страни са определени като "най-активните играчи в шпионажа".

От началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през миналата година и последвалата доставка на оръжия, боеприпаси и оборудване от Берлин, както и подготовката на украински войници, Германия "е подложена на още по-интензивно разузнаване от руските служби", се казва в доклада, изпратен на парламента и видян от ДПА.

В доклада пише още, че войната на Русия срещу Украйна означава, че "укрепването на контраразузнаването и борбата с шпионажа и с възможен саботаж са по-належащи от всякога".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK