Израелските сили заловили и ликвидирали стотици бойци в болницата "Аш Шифа" в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според "Хамас" убитите не са бойци, а пациенти и разселени хора

Израелски сили са задържали стотици бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад", включително техни членове, отговарящи за вътрешната сигурност, и военни командири, при продължителната си операция в най-голямата болница в Газа, предаде Ройтерс, като се позова на военен говорител.

Израелски войски влязоха в болницата "Аш Шифа" в град Газа в ранните часове на понеделник и претърсват огромния комплекс, който според военните е свързан с мрежа от тунели, която палестинските бойци използват за своя база.

Според въоръжените сили войските са убили стотици бойци и са задържали повече от 500 заподозрени, включително 358 членове на ислямистките въоръжени групировки "Хамас" и "Ислямски джихад", което е най-големият брой задържани от началото на войната преди почти шест месеца.

Основният израелски военен говорител вицеадмирал Даниел Хагари заяви, че подразделения на специалните сили са използвали "тактика за въвеждане на противника в заблуждение", за да изненадат бойците и са нанесли сериозни загуби на "Хамас" и "Ислямски джихад". Сред задържаните са трима високопоставени военни командири от "Ислямски джихад" и двама членове на "Хамас", които отговаряли за операциите на окупирания Западен бряг, както и други членове на движението, които отговаряли за вътрешната сигурност.

"Тези, които не се предадоха на нашите сили, се сражаваха срещу нашите сили и бяха елиминирани", каза Хагари снощи.

Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента няма коментар на тази информация от страна на "Хамас" или "Ислямски джихад".

"Аш Шифа" бе най-голямата болница в ивицата Газа преди войната и сега е едно от малкото здравни заведения в северната част на анклава, които все още отчасти работят. В нея са се подслонили и разселени цивилни.

Говорители на "Хамас" твърдят, че убитите в болницата хора, за които Израел съобщава през последните дни, не са бойци, а пациенти и разселени хора. Те обвиняват израелската страна в извършване на военни престъпления. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK