Премиерът акад. Денков: Необходими са стандарти за проверка на фактите

Снимка: Министерски съвет

Това той заяви пред "Репортери без граници" в Брюксел

Проблемът в България не е свободата на словото – през последните две години има значителен напредък в това отношение. Основният проблем в страната ни е свързан с дезинформацията. Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите. Освен промени в българските закони, тук може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков на представители на организацията „Репортери без граници“, с които се срещна в Брюксел.

Министър-председателят подчерта усилията на правителството да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията. Конкретен резултат в тази посока е приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнените на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Създадена е работна група към Министерството на правосъдието с участието на експерти и от други институции, която изготвя нормативни промени в съзвучие с европейските и световните стандарти в медийната сфера.

Българският премиер и „Репортери без граници“ се обединиха около необходимостта да установят дългосрочно партньорство. 

България е на 71-во място от 180 държави в световния индекс за свобода на медиите за 2023 г., изготвян от „Репортери без граници“. За последните две години страната ни се е изкачила в класацията с 41 места.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK