В Шипочано отбелязаха Световния ден на шоколада

Снимки: НЧ „Пробуждане“

Събитието бе озаглавено „Шоколадови вълшебства“

Световният ден на шоколада бе отбелязан на 7 юли в село Шипочано от името на местното читалище. Събитието бе озаглавено „Шоколадови вълшебства“ – кулинарна работилница за деца. Организаторите запознаха децата с историята на шоколада – „храна на боговете“ и представиха специализирана книга с форма на шоколад и с рецепти за шоколад.

Децата бяха нетърпеливи да си хапнат от лакомствата, които предварително бяха подготвени от майстора на сладките изкушения – Диана Попова. А някои от техните родители с удоволствие приеха идеята да пробват предложените рецепти.

Децата научиха за какаовото дърво и първата тематична игра бе „Какаово дърво“.

За да получат награди от шоколад, децата трябваше да се потрудят в писмена форма като напишат кратко съчинение на тема „История на Шипочко е Шоколандия“. Гостуващите на читалището деца се потрудиха много над тази задача, като най-малките ученички – Дария (8 г.) и Йоана (10 г.), разкрасиха своите съчинения с цветни моливи.

На разположение на децата за писане на съчинението бе импровизираната класна стая в зала „Райнер“, подсигурена с любезното домакинство на председателя на читалището – д-р Ирина Йовчева.

Специално за събитието бяха закупени различни по размер, вид и марка шоколади, които децата получиха като награда за старанието си. А Елица (12 г.) от Норвегия, която гостува със сестра си Дарина и родителите си Ана и Радослав, участва в предизвикателство – кръстословица. Тя написа на шаблона кратка история за Шипочко в Шоколандия на български език и показа как се изписва думата шоколад на норвежки, английски и български езици, за което организаторите бяха много благодарни.

„Най-сладки“ за децата бяха игрите на воля на поляната в двора край зала „Райнер“. Момичетата скриваха шарени („сладки“) топки. Момчетата поиграха на воля футбол в парк „Панорамата“, където бяха реферирани от един от татковците, бивш футболист – Кристиян Иванов. Синът му Ясен е млада надежда във футбола и с радост се присъедини в играта на децата от Шипочано. А за сестричката му Дана остана най-лесната игра – на топчета.

Но, важното е че малки, по-големи и най-големи си тръгнаха от събитието с много „шоколадово настроение“, приятно изтощени от игрите и с желание да гостуват отново на читалището.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK