Министър Асен Василев: Българският бизнес ще има достъп до 2 млрд. лв. кредити на по-ниски лихви

Снимка: Министерство на финансите

Според подписаното финансово споразумение между ЕИБ и ББР

„Българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лв. кредити на по-ниски лихви. По този начин инвестиционните програми, особено на малките и средните предприятия, няма да пострадат от вдигането на лихвите в световен мащаб“. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на церемонията по подписването на финансово споразумение между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Българската банка за развитие (ББР).

Той посочи, че в момента по европейските програми са заложени над 600-700 млн. лв. ресурс от страна на държавата. Така, заедно със средствата, които ще дойдат от търговските банки, се очаква над 1,5 млрд. лв. да стигнат до българския бизнес. С подписаното днес споразумение към това се добавят още 175 млн. евро, които като минат през търговските банки ще стигнат 300 млн. евро. По този начин в момента на вдигащи се лихви българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лв. кредити на по-ниски лихви, а малките и средни предприятия ще имат ресурс, така че техните инвестиционни програми да не пострадат от това, че лихвите в световен мащаб се вдигат. Също така с тези средства бизнеси, които имат временни затруднения, ще могат да си покрият гаранционните изисквания срещу новополучен кредит, подчерта министър Василев.

Подписаното споразумение между ЕИБ и ББР цели да подобри достъпа до финансиране, насърчаване на заетостта и ускоряване на екологичния преход  на малкия и средния бизнес и дружества със средна пазарна капитализация в страната, чрез изгодни и дългосрочни заеми в размер на 175 млн. евро. Средствата са предоставени по заем с държавна гаранция, одобрена от Министерския съвет.

Най-малко 20 % от заема ще подпомогнат зеления преход в България, в това число с акцент върху възобновяемите енергийни източници и проектите за енергийна ефективност. Това е в съответствие с целите на Европейския зелен пакт и общата рамка на България за климата и енергетиката до 2030 г.

Министър Василев припомни, че подобни инструменти за подкрепа се развиват от 2013 г. в страната и даде пример с инструментите „Джереми 1“ и „Джереми 2“.

На церемонията присъстваха и вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, членовете на Управителния и Надзорния съвети на ББР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK