Андрей Новаков иска Европа да увеличи инвестициите в отбрана до 2%

Снимка: ПП ГЕРБ

Това обсъдиха българският евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков и изпълнителният директор на Европейската агенция по отбрана

Европа да разполага с нови целеви средства за укрепване на своите отбранителни способности и инвестициите в отбрана да бъдат увеличени до 2% от многогодишната финансова рамка. Това обсъдиха българският евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков и изпълнителният директор на Европейска агенция по отбрана (EDA) Иржи Шедиви на работна среща в Брюксел. Двамата разговаряха по повод процедурата за изготвяне на бюджета на ЕС за 2025 г. Само преди дни Новаков изпрати свои предложения за насоки и настоя още от догодина да бъде осигурено финансиране за военна мобилност, подкрепа за отбранителната промишленост, защитата на критичната инфраструктура.

Двамата се обединиха, че бюджетът е от съществено значение в контекста на новата отбранителна стратегия на ЕС. Като ключов приоритет според тях трябва да бъде изведена оперативната съвместимост на инфраструктурата и да бъде засилена координацията в сигурността и отбраната между държавите-членки, особено с оглед на създаването на "военен Шенген". В хода на разговора Новаков се обяви също за увеличаване на подкрепата за държавите-членки по външните граници.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. През последните шест години той е част от преговорния екип на Европарламентa за ежегодните бюджети на Европейския съюз. Неговите предложения за насоките за изготвяне на бюджета за 2025 г. са подкрепени от зам.-председатели на парламентарните комисии по външни работи и по отбрана и сигурност, както и от евродепутати от шест държави - Полша, Литва, Хърватска, Франция, Германия и Словакия. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK