Опозиционери в БСП поискаха нов лидер и обединение вляво

Снимка: dnevnik.bg, Велко Ангелов

Те определят политиката на Нинова като разрушителна и целяща да омаломощи БСП

Месеци преди изборите за председател на БСП през есента 49 от членовете на Националния съвет на партията се обявиха за смяна на Корнелия Нинова и обединение на левите политически сили в страната, каквото планира и Нинова, но без участие на формацията "Левицата". Подписалите се под позицията посочват, че не могат повече да мълчат и да бъдат параван, зад който ръководството налага недемократични методи на работа, авторирарен диктат върху местните организации и използване на Националния съвет за личните цели на Нинова, пише dnevnik.bg.

Под позицията, изпратена от електронната поща на софийската организация на БСП, фигурират имената на нейния последни двама председатели - Иван Таков и Калоян Паргов, бившите министри в кабинета "Станишев" Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, бившият кмет на Смолян Дора Янкова,

През февруари ръководство на партията реши мандатът на водача на БСП-София Иван Таков да бъде предсрочно прекратен. Той беше санкциониран заради сътрудничеството в Столичния общински съвет поотделно и с "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), и с ГЕРБ.

"На 20 януари беше взето друго такова решение и с гласовете на реално присъстващи на заседанието около 60 членове на НС на БСП бяха изключени 40 социалисти от Шумен и Сливен за това, че се опитаха да реализират колективното мнение на организациите при определяне на кандидатурите на БСП за местните избори. Отново с липса на кворум бяха приети "решения" за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в Благоевград, Шумен, Сливен. А в последното "решение" наред със София и в Бургас. Това е поредната пряка намеса на К .Нинова и ИБ, уж чрез подкрепата на НС, в работата на местните организации на БСП с цел да се премахнат несъгласните с тяхната политика и да се наложат удобните им кадри", се посочва в позицията.

Политиката на Нинова се определя като разрушителна и целяща да омаломощи БСП. Отчита се, че непрекъснато има изявления, сигнали и вътрешнопартийни спорове за системно и последователно развиващи се негативни процеси в партийните структури в цялата страна, а резултатът е намаляване на електоралната подкрепа и отстъпление от заемани от партията в миналото позиции. С продължаващото вътрешно разединение и противопоставяне в БСП пък тя не може да претендира за водеща роля в навечерието на изборите за Европейски парламент, според опозиционерите.

"От друга страна пропагандно сме заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото й обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция, пише в позицията.

В събота (23 март) в НДК ще се проведе среща на леви хора за "незабавни действия за промяна на начина на функциониране и ръководство на партията", организирана от Иван Таков. Сред въпросите, които е предложено да бъдат обсъдени на срещата, е как БСП да стане обединяващ фактор за левите формации, как да бъде припозната от различни поколения, "как да се включи в усилията на европейските леви за противодействие на надигащата се десница".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK