Какво се случва с отвлечените кораби "Руен" и "Галакси лидър"?

Снимка: Infomreja.bg

Сред екипажите им има и български граждани

Военен кораб на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения български кораб „Руен“ и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Пиратите се открили огън по военноморския кораб в международни води вчера.

Това съобщи говорител на индийските Военноморски сили, цитиран от Ройтерс.

Българският кораб за насипни товари беше отвлечен в Арабско море на 14 декември.

Министерството на външните работи е активно ангажирано със случая на отвлечените български граждани от екипажа на кораба „Galaxy Leader“, похитен в Червено море на 19 ноември 2023 г. Полагат се систематични и координирани усилия от страна на МВнР, на задграничните представителства на Република България в региона и от всички компетентни български институции с цел своевременно освобождаване на двамата български моряци и успешното им завръщане в България. Работи се по всички възможни направления като се използват различни канали - поотделно и в координация с другите държави, които имат граждани на кораба „Galaxy Leader“.

Български моряци вече са част от смъртоносния пъзел в Ивицата Газа.

Говорител на йеменските хуси заяви пред Си Ен Ен, че решението за освобождаването на товарния кораб „Галакси лийдър“ и неговия екипаж ще бъде взето от „Хамас“.

„Корабът и неговият екипаж са в ръцете на братята от съпротивителното движение „Хамас“ и бригадите „Ал Касам““, заяви говорителят на хусите Насър ад Дин Амер пред Cи Ен Ен, като допълни, че с „Хамас“ се водят преки и текущи дискусии за това дали да бъдат освободени. „Ние нямаме собствени претенции по отношение на този кораб“, каза той.

Надеждата за скорошно завръщане на международния екипаж на товарния кораб „Галакси лийдър“, отвлечен от хусите през ноември, намалява, като висш филипински дипломат заяви, че не очаква освобождаване, докато не приключи войната в Газа, а хусите твърдят, че съдбата на моряците вече е в ръцете на „Хамас“, съобщи Си Ен Ен.

От МВнР заявиха по темата:

Българското правителство и всички компетентни институции ще продължат да работят активно по случая с отвлечените български граждани за освобождаването им и благополучното им завръщане в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK