Латвия извежда принудително от страната повече от 1200 руски граждани

Снимка: oureurope.bg

Русия определи това като „целенасочен опит за разчистване на сметки с руснаците“

Латвия възнамерява да изведе принудително от страната повече от 1200 руски граждани, за които се твърди, че не са уредили правния си статут, съобщи на сайта си националното радио на балтийската република, цитирано от ТАСС.

"До изтичането на определения срок на 30 ноември 1213 души не са подали документи за какъвто и да е вид разрешение за пребиваване в Латвия. Те трябва да напуснат територията на Латвия", се казва в съобщението.

Департаментът по въпросите на гражданството и миграцията разполага с информация, че 904 души от тази категория са напуснали страната, пише още в съобщението.

Законоустановеният срок на валидността на разрешенията за постоянно пребиваване, издадени на руски граждани, изтече през септември тази година. За да продължат да пребивават в Латвия, тези хора трябваше да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващи в ЕС. Това от своя страна изискваше те да представят доказателства за минимални познания по латвийския език, както и че разполагат с финансови средства за живот в балтийската страна.

Посолството на Русия в Рига определи политиката на латвийските власти като „целенасочен опит за разчистване на сметки с руснаците“. Според руската дипломатическа служба, ако ситуацията продължи да се влошава, тя без преувеличение може да бъде определена като „геноцид“ – потискане на група хора на основата на тяхната националност. /Vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK