Борисов за Петков: Доверието вече е паднало до ледена епоха

Снимка: Infomreja.bg

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Плевен

Две години кръвопролитие, две години ужасна война в Украйна, на нашата граница. Две години ужаси в Европа - икономически срив, рецесия, нищо добро за нашия континент. Важно е младите хора да знаят какво се прави в парламента и държавата. Днес темата е Украйна, смъртта, причинена умишлено от режима на Путин, и като гледате кадрите от този леден затвор, Навални се върна доброволно в Русия и умря. Виновник е Путин, и всяко друго тълкувание е различно от това, което ГЕРБ приема. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Плевен, пиш БГНЕС.

Какво направи ГЕРБ за Украйна? Още в 48-ото НС през февруари 2022 г. решихме да предоставим помощ на Украйна. Правителството на Кирил Петков с вицепремиер Корнелия Нинова не посмяха да направят нищо за Украйна, даже се хвалеха, че нито един български патрон не е отишъл натам. Това "евроатлантическо правителство"! През септември 2022 г. имаше само приказки за хората в център-дясното, че нещо се прави за Украйна, но реално нищо не беше направено.

През 2022 г. и ние, и ПП-ДБ, и ДПС, подкрепихме споразумение между България и Украйна, но на практика нямаше никаква помощ по него. Едва в 49-ото НС започнахме реална помощ за Украйна, като приехме решение за ускорено подновяване на складовете на МО. По-късно приехме допълнително решение за оказване на подкрепа на Украйна с над 100 БТР-а от резервите на МО. Прието бе и последващо решение за оказване на помощ на Украйна, с което дадохме дефектни ракети С-300 за резервни части на Украйна и излишни за нас патрони.

На 8.12.2023 г. приехме осмо решение за подкрепа на Украйна, обясни Борисов. Оказахме политическа и икономическа подкрепа за Украйна, обявихме Гладомора за геноцид, приехме декларация за прием на Украйна за членство в НАТО, и др., припомни лидерът на ГЕРБ.

Вчера задочно министър Тагарев ми е отговорил за направеното за Украйна, сутринта ми е написал един СМС, че очаква да се задейства бързо НС относно приетото вчера на МС, което отчитам като всяческо бързане за посещението на премиера Денков в Украйна, и да могат да се похвалят с нещо направено. От това, което виждам, в решението на МС пише, че МО трябва да създаде организация по транспорта и логистиката на 100-БТР-а, което е възложено на министъра на отбраната. До вчера мислех, че всичко, което сме решили, вече се е случило, защото решението за БТР-ите е от юли миналата година. До понеделник или вторник би трябвало Денков и Габриел да направят преглед на министрите, да предоставят тези прегледи на партиите относно свършената им работа.

Досега имаме изпълнен гласуван от НС пакет от юни - изпълнен, пакетът за ускоряване на обновяването на боеприпасите - изпълнено на 70%; относно изпращането на БТР-ите, както се похвали Тагарев - до момента не е изпълнено; пакет по решение на МС за предоставяне на МТ-ЛБ-та - не е изпълнено; решение на НС по изпращане на зенитни ракети - не е изпълнено; обучение на украински военнослужещи за санитари и летци - не е изпълнено. Вчера Тагарев казал, че изпращането на БТР-ите до Украйна не било негова отговорност, което не е вярно, защото в решението на МС, точка 5, пише, че той е отговорен, обясни Борисов.

Нашите опоненти ни атакуват, че сме дали оръжие за Украйна, а то още си е в България, каза Борисов. Не знам какъв отчет ще ни дадат, но ако е същият, и вчера са правили заседание на МС, за да ускорят нещо си, а те не са свършили основните неща, - няма как да накарам 69 депутати да гласуват за такъв министър и такова правителство. Към днешна дата нищо от това, което депутатите ни са гласували и симпатизантите ни са очаквали, не е свършено, възмути се лидерът на ГЕРБ.

Оттук насетне чакаме оценките на министрите, има някаква комуникация между нас, но вече доверието е паднало до ледена епоха, всяка дума е премерена, всяка буква се внимава какво значи, и да ви кажа честно, към този момент не съм оптимист. Тяхната тактика е ясна - внимателно слушах лекция на Петков по обучението в Харвард как се водят такива преговори - може би е мислел, че не внимавам, но съм запомнил всяка негова дума, брилянтно се справя в момента, ползва и медиите. Поставя червена линия и казва, че няма да отстъпи, и вкарва всички медии, говорители и анализатори близо месец да спорят по една на практика несъществена тема - в случая външно министерство, което координира и препраща, изпълнява държавната политика, не е рекламна агенция на някаква партия.

И докато нашето внимание беше там да се обясняваме, те направиха следващия си ход. Петков е брилянтен стратег да приложи начина, по който да принуди противника, в случая партньора му, по неговата свирка, каза още Борисов.

Към това да имаш всички министерства и агенции, той прибавя и регулаторите - като пак чрез медиите почва да обяснява как някои са изключително важни - важни са и затова са независими - за да може ако умишлено правителството задържа цената, КЕВР например, да каже, че трябва да се вдигне цената на водата, или на тока. Само че заради задържана цена на газа, например, сега Булгаргаз дължи над 1 млрд. лв. на държавата, и ако КЕВР си беше на мястото, това нямаше да се случи. Затова е важно в регулаторите да отидат непартийни експерти, за да няма такива политически решения. Не можеш да кажеш, че регулаторът е по-важен от министъра, например, допълни Борисов.

И сега тези министри, които не са изпълнили партийната поръчка, или са по-слаби, ПП-ДБ ни казват "еми вие ги вземете". Така че сега ще видим оценките.

Петков по един брилянтен начин ми взе всичко! Честно е, ако те имат отбраната, ние трябва да имаме вътрешните работи, или ако те - финанси, поне ние икономиката, каза още лидерът на ГЕРБ.

На пръв поглед наивен меморандум, но той е за пред публиката и си изигра своята роля. А нашия следващ ход пък - да им кажа, щото и ние в училището в Банкя сме се учили да не се огъваме, - ние ще отидем на втората част на меморандума - 50:50 всички министерства - министър - зам.-министър от двете партии. Щом нямат свян да искат 50:50 на регулаторите, тогава и в МС нека да бъде 50:50, в Митниците и НАП да бъде същото (защото сега са изцяло контролирани от Асен Василев), Василев само сменя поголовно шефове на митници и АДФИ - всичко, което беше от ГЕРБ, беше поголовно сменено, обясни Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK