Москва заплаши с "години съдебни спорове", ако активите й бъдат дадени на Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В отговор тя ще конфискува американски, европейски и други активи

В понеделник Кремъл предупреди Запада, че всеки опит да се използват замразени руски активи като обезпечение за набиране на средства за Украйна ще бъде незаконен и ще доведе до "години съдебни спорове", тъй като Москва ще оспори всяко подобно действие, предава Ройтерс.

Financial Times съобщи в събота, че Г-7 са изготвили планове за използване на замразени руски активи като обезпечение за дълг, взет в помощ на Украйна. Bloomberg също съобщи за плана.

"Все още не знаем доколко тези публикации отговарят на реалността. Има ли наистина такива планове? Важно е да изчакаме официални изявления по този въпрос", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Знаем, че и най-сериозните издания сега, за съжаление, съзнателно или не, допускат много грешки.

След като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през 2022 г., Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакции с руската централна банка и финансовото министерство на Русия, блокирайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

Руската централна банка не е предоставила подробна разбивка за своите замразени активи, но може да се получи груба схема от документи, описващи подробно руските активи в началото на 2022 г.

По това време централната банка на Русия притежаваше около 207 милиарда долара активи в евро, 67 милиарда долара активи в щатски долари и 37 милиарда долара активи в британски лири.

Освен това имаше активи, включващи 36 милиарда долара в японски йени, 19 милиарда долара в канадски долари, 6 милиарда долара в австралийски долари и 1,8 милиарда долара в сингапурски долари. Притежанията й в швейцарски франкове възлизат на около 1 милиард долара.

Русия каза, че ако собствеността й бъде конфискувана, тя ще копфискува американски, европейски и други активи в отговор.

Някои високопоставени западни служители са загрижени, че конфискуването на руски активи, инвестирани в държавни облигации, деноминирани в евро, щатски долари и британски лири, може да подкопае желанието на централните банки да съхраняват резерви помежду си.

Песков каза, че всеки опит за отнемане на руски активи ще доведе до години на правни предизвикателства от страна на Русия.

"Разбира се, Руската федерация ще оспори подобни решения, ние ще защитим нашите интереси и нашите незаконно иззети активи," каза Песков. "Посегателството върху чужда собственост подкопава всички основи на икономическата система, включително икономическата система на тези, които ще изпълняват тези решения.

"Убедени сме, че вземащите решения също разбират неизбежността на тези последствия. Наблюдаваме много внимателно." /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK