Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

Снимка: МВР

Акцията е проведена в открито море, когато трафикантите са транспортирали 1165 килограма кокаин

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на наркотици в източната част на Иберийския полуостров. Акцията е проведена в открито море, когато трафикантите са транспортирали 1165 килограма кокаин, скрит в платноходка, пътуваща от Суринам за Валенсия.

Операцията е дело на агенти на Националната полиция, които са действали съвместно с Митническия надзор на данъчната агенция и с техни международни партньори. Самото разследване започва през 2022 година, когато са следени източноевропейски трафиканти, свързали се с испанската престъпна група.

Наблюдавани са над 300 души, подслушвани са около 100 телефонни линии и са установени различни транзакции, след което на Канарските острови е локализирана платноходката, с която е трябвало да бъде прекаран наркотикът.

Проследена е още една лодка, на която са прехвърлени голяма част от пакетите и така е осуетена доставката на над два тона наркотик, пише БНР.

Арестувани са 31 души, сред които и тарторът с прякор "Wikipedia Narco", който е организирал цялата схема. Според полицията той се занимава с наркотрафик от 30 години и е известен с това, че разказва за операциите си за в интернет портали.

При разследване извършено заедно със службите на Съединените щати, Великобритания, Нидерландия, Франция и Ирландия е установено, че той разполага с капитал от над 10 милиона евро за разплащане. При ареста се е барикадирал в къщата и е насочил оръжие към полицаите, но те са успели да го неутрализират.

При претърсването на три от лодките му са иззети вещи на стойност 4,2 милиона евро, отделно 44 превозни средства, 40 маркови часовника, 60 произведения на изкуството, 54 мобилни телефона, виртуален портфейл за криптовалута и три пистолета. Запорирани са 44 имота и са блокирани 74 банкови сметки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//