ЕС налага санкции на Путин, но купува руски газ и нефт

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В ЕС основните купувачи на руски енергийни ресурси са Германия, Холандия и Италия

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Русия е спечелила около 550 милиарда евро от износа на нефт, природен газ и въглища. Това показват данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), цитирани от украински медии.

Най-големият купувач за целия период от 24 февруари 2022 г. до 13 ноември 2023 г. е Европейският съюз. Общо страните от ЕС платиха на Русия 180 милиарда евро за всички изкопаеми горива, които закупиха през това време. От тях над 102 милиарда евро за за суров петрол, 74 милиарда са за природен газ, а останалите са за въглища.

В рамките на ЕС основните купувачи на руски енергийни ресурси са Германия (общо 28 милиарда евро), Холандия (18 милиарда) и Италия (17 милиарда).

Вторият най-голям купувач на руски въглеводороди след ЕС беше Китай - над 143 млрд. евро. От тях нефт - 107 милиарда, газ - 17, въглища - 18. Следват с голямо изоставане Индия (общо 64 милиарда), Турция (53 милиарда), Южна Корея (14 милиарда).

Заслужава да се отбележи, че динамиката на обществените поръчки се промени значително през последната година и половина. Ако Европа значително намали своите покупки, азиатските страни, напротив, ги увеличиха, макар и като цяло не толкова радикално.

В 12-ия пакет от европейски санкции срещу Русия, наред с други неща, се планира да се засили контролът върху спазването на така наречения "таван на цените" на руския петрол. Допълнителните процедури трябва да направят по-трудно за руснаците да заобиколят това ограничение.

Също така се съобщава, че Дания обмисля възможността да забрани на руски петролни танкери да преминават транзит през нейни води. Всъщност това би означавало забрана за руснаците да пътуват между Балтийско море и Атлантика.

Миналата седмица и в България се разрази скандал покрай доклад, изготвен от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух с участието и на "Глобъл Уитнес" и базирания в София Център за изследване на демокрацията. В него се посочва, че притежаваната от "Лукойл" рафинерия "Нефтохим" заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол. ЕК обаче отрече да започва процедура срещу България. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK