Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет

Снимки: МТИС

България Хели Мед Сървиз вече има сертификат за авиационен оператор

„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух – HEMS. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков днес по време на първия тренировъчен полет с българския хеликоптер.

„Изпълнението на демонстрационния полет е част от процедурата по сертифициране на авиационния оператор. Съгласно европейското законодателство всеки един от пилотите трябва да премине обучение от около 10 часа за работа с този хеликоптер, след което машината може да бъде въведена в експлоатация и да започне да изпълнява HEMS мисии“, посочи Георги Гвоздейков. Той поясни, че днешният демонстрационен полет се осъществява в присъствието на инспектори от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, които ще извършат финална оценка на готовността и подготовката на авиационния оператор.

„България Хели Мед Сървиз“ вече предприе стъпки за изграждане на собствена организация за обучение на пилоти и очаквам до есента дружеството да придобие 2 учебни хеликоптера и да започнат подбор на млади хора, които искат да се занимават с тази дейност“, обяви транспортният министър. Георги Гвоздейков допълни, че основната цел е операторът да започне самостоятелно да извършва обучението и подготовката на кадрите, което ще даде сигурност и стабилност в развитието на проекта.

Министърът Гвоздейков заяви, че пилотите за втория хеликоптер в момента се обучават в Италия. Усилено се работи и върху подготовката на втората оперативна база, която ще бъде на територията на летище Бършен, Сливен. Там ще бъде позициониран вторият хеликоптер, който се очаква да пристигне през месец юни и ще обслужва източната част на България. Третият хеликоптер ще пристигне в средата на декември в базата в Долна Митрополия и е предвидено да обслужва Северна България.

Пред медии министър Георги Гвоздейков коментира и готовността на страната ни за влизане в Шенген по въздух, съобщават от транспортното министерство „България е готова да изпълнява процедурите по въздушен Шенген. В това се убедих лично по-рано днес, по време на инспекция на летище София, където се запознах на място с процеса по подготовка“, посочи министърът на транспорта и съобщенията. Той обясни, че през миналата седмица екип от Европейската комисия също инспектира столичното летище, пред 31 март, когато България ще влезе в Шенген по въздух. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK