Ректорът на ЮЗУ: Няма фалшиви дипломи, няма студенти да полагат изпити наново!

Снимка: Infomreja.bg

Проф. Марин увери, че в България е невъзможно да се издаде фалшива диплома

Ректорът на Югозападния университет – проф. д-р Николай Марин, даде пресконференция във връзка с проверката, извършена от МОН след сигнал от доц. Стефан Дечев.

Марин коментира хронологично събитията от три месеца насам, свързани със данни за „фалшиви дипломи, оценки, изпити“. Той се въздържа от два коментара – за личността на Дечев като преподавател, и за проверката, извършвана от прокуратурата, заявявайки, че докато тече, няма право да говори.

Досега от ВУЗ-а имаха само две писмени позиции по темата, качени на сайта.

Целта на пресконференцията е ясно, категорично и отговорно да заявим, че в ЮЗУ няма фалшиви дипломи за висши образования, няма нелегитимни изпити и наши завършили студенти няма да се явяват повторно на изпити.

Ректорът представи редица документи със заличени лични данни.

Преди 2 месеца – на 1.12.2023 бе подаден сигнал от наш бивш преподавател – доц. Ст. Дечев. В сигнала се твърдеше, че има нарушения в документацията по осем случая. Министърът на образованието разпореди проверка със своя заповед, в която не е посочено коя специалност и кой факултет се проверява.

Проверката продължава от 11 до 13 декември.

Според Марин периодът на проверката, извършен от двама командировани от София проверяващи във ВУЗ-а (Росица Колева и Тодор Ванчев), е доста „особен“ за университета, защото краят на проверката е ден преди изборите за ректор.

Проверката протече без в нито един етап на мен като лице, което се съдържа в сигнала като бивш декан и настоящ ректор, да ми бъде дадена думата. На практика проверка нямаше! За резултатите от проверката разбрахме на 17 декември от прессъобщението на МОН, което е публикувано в часа на провеждане на тържествения академичен съвет в ЮЗУ.

Проф. Марин уточни, че в качеството си на ректор не е получил доклад от извършената проверка.

Получихме писмо на 23 януари – 6 дни след прессъобщението на МОН и 4 дни след като е подписано от министър Цоков. На ЮЗУ не бе дадена думата да се защити. Печално е, че МОН постъпва така. Може ли една проверка да бъде едностранна?!, запита Марин.

Той призова министъра на образованието публично да отговори дали е дадена думата на проф. Марин като лице в сигнала по тази проверка, поканен ли е за изслушване.

С едно изречение: На практика проверка нямаше, защото нито една проверка не може да приключи едностранно. Това подведе известни юристи като г-жа Даниела Доковска, с която аз разговарях и казах, че проверката е била едностранна.

Професорът заяви, че е изпратил и писмо до министъра, с което го уведомява, че проверката е едностранна и отговорността е прехвърлена на проверяващата двучленна комисия.

Относно Стефан Дечев ректорът заяви, че като преподавател в ЮЗУ, историкът е имал проблем с администрирането на студентите в специалност „История“.

Но този проблем бе създаден от самия доц. Дечев, защото несвоевременното нанасяне на оценки е пречка за студентите.

Проф. Марин разкри, че Дечев не е нанасял навреме оценките след изпити в главната книга, тоест не си е изпълнявал задълженията като преподавател, но пък е подал сигнал за нередности. Той отбеляза, че доц. Дечев е имал 12 години да сигнализира компетентните органи, но не го е направил. 

Имаме решения от Катедрени съвети, в които ежегодно ръководителят на катедрата подсеща преподавателите да нанасят оценките си, каза Марин.

Относно 80-те нарушения в специалност „Право“ проф. Марин цитира отговора на министъра на образованието след запитване от депутата на „Възраждане“ от област Благоевград – адвокат Цвета Рангелова, даден по време на парламентарен контрол в края на февруари:

Може ли самостоятелното изброяване на нормативни актове да се счита за доказано нарушение. На коя разпоредба от Закона за висшето образование има нарушение?! Опровергавам, че нарушения няма, тъй като не е посочена нито една разпоредба от Закона за висшето образование, нито една разпоредба от Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища за придобиване на специалност „Право“.

Проф. Марин уточни, че в Закона за висшето образование до юли 2022 година предсрочното завършване на студенти в специалност „Право“ не е била забранено. Професорът го изтъкна, тъй като в позицията на МОН е изведена подобна точка като нарушение. А проверката е извършена за периода 2015 – 2018 година, когато тази „забрана“ не е била активна.

След юли 2022 е приета поправка в ЗВО (бр. 56 на Държавен вестник от 19.07.2022), в която се посочва, че не се разрешават периоди на признаване на изпити от други специалности и предсрочно завършване освен ако не е посочено в Наредба за специалност от регулираните професии, каквато е правото.

Марин показа справка на 80-те студенти, от които 57 са дипломирани до 2022 г., 10 са отстранени, а 13 предстои да придобият диплома.

Може ли закон, който е изменен през 2022 г. да се прилага за периода на проверката 2015-2018?!

Ректорът уточни, че дирекцията, която проверява ЮЗУ, а именно „Висше образование“ към МОН, е издала холограмните стикери за всички документи, издавани от ЮЗУ и съхранявани в МОН.

Може ли след като са издадени холограмните стикери, да говорим за фалшиви дипломи?!

Проф. Марин увери, че в България е невъзможно да се издаде фалшива диплома.

Ректорът каза, че вероятно ръководството на МОН е подведено.

За твърдението, че завършили студенти трябва да се явяват на допълнителни изпити, професорът каза, че всички действащи студенти се обучават в специалност „Право“ с признат период на обучение по друга специалност. Тоест съгласно промяната няма нарушение на ЗВО. Нашите студенти няма да полагат допълнителни изпити!

И още за отговора на министъра към депутатите…

Проф. Марин каза, че в писмото на Цоков са посочени няколко проверки, смесени са няколко проверки, а в точка 6 от текста е посочено, че проверяващата комисия не е установила нередност в дисциплина „Съпротивление на материалите“, каквато в ПИФ реално няма.

Според ректора народните представители са подведени от самия министър.

Образователният министър заявява в отговора си до Цвета Рангелова и НС, че след като проверката е приключила, ректорът е предоставил документи пред комисията, които преди това не са били известни за проверяващите между 11 и 13 декември, ала Марин уточни, че точно тогава той не е бил ректор.

Тоест казвате, че доц. Дечев е подал сигнал срещу себе си?, запита репортерът на ИНФОМРЕЖА – Александра Димитрова. Отговорът на Марин бе: Дори и така може да се каже, защото той е преподавал в специалност „История“, но никога не е преподавал в специалност „Право“.

Отново на въпрос на ИНФОМРЕЖА дали ректорът е разговарял с министър Цоков, той каза:

Да, имах разговор с него и след това написах писмото до него, в което посочвам, че не съм съгласен с констатациите от проверката, тъй като ние имаме писмо, а не доклад. Няма 138 нарушения, а се посочват брой дисциплини, чийто титуляр е доц. Дечев. Тоест проблемът е в тези дисциплини, по които той е преподавал.

Проф. Марин заяви, че Цоков е признал правотата му при проведения неформален разговор.

МОН разшири проверката от специалност „История“ към „Право“. Заповедта на министъра не посочва период и факултет за проверка.

Ректорът на ЮЗУ е поискал да бъде извършена повторна проверка в университета от МОН, която да завърши „с конкретни ясни и възможни за изпълнение препоръки“, написал Марин в писмото си до Цоков.

Ние сме заинтересовани да съдействаме на всеки държавен орган. Нашият ВУЗ е най-широко профилният в България. Предполагам, че кампанията бе подета, защото на 11 март предстои институционална акредитация на ЮЗУ. Експертна група трябва да прегледа всичко за последните 6 години. В групата има чуждестранен преподавател – експерт.

Хора могат да ви кажат кой е доц. Стефан Дечев, как е изпълнявал задълженията си, каза Марин по отношение на експреподавателя. И допълни, че няма ръководител, с който Дечев да не е имал проблем.

Намекнато бе, че Дечев има тесни роднински връзки с високопоставен служител.

Дали може да има нормална комуникация между ЮЗУ и МОН след изнесените факти, запита Марин.

Той обеща, че след края на проверката отново ще бъде свикана пресконференция.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK