Турска делегация посети новоизграждащия се затвор в Самораново

Снимки: МП

Целта на визитата е обмяна на опит в модернизирането на местата за лишаване от свобода

Турска делегация предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция посети новоизграждащият се затворнически комплекс в Самораново.

Дванадесет служители на затворите, пробационни служители, психолози, преподаватели и социолози от Анкара, Анталия, Истанбул, Денизле са на посещение у нас за обмяна на опит в модернизирането на местата за лишаване от свобода, съобщават от пресцентъра на правосъднот оминистерство.

Преди това делегацията бе посрещната в Министерството на правосъдието от заместник-министър Георги Николов.

Той ги запозна с дейностите, финансирани от Норвежкия финансов механизъм в пенитенциарния сектор, които са в  заключителен етап - изцяло нов затворнически комплекс със затвор, учебен и социален център, производствени цехове и др., 3 нови затворнически общежития, 4 преходни отделения (half way house), 2 ареста, пробационна служба и обучителен център.

На турските експерти бе представен и филмът „Промяната“, илюстрираш всичко постигнато в сектор затворно дело през предходния програмен период, финансира от НФМ 2009-2014 - изградено изцяло ново затворническо общежитие; реновирани общо 10 места за лишаване от свобода; пилотно въведен електронен мониторинг, изградени няколко центъра за грижа за здравето, осигурена трудова ангажираност за лишените от свобода и т. н.

Съдия Юмер Ербиз благодари за ползотворната визита и бе категоричен, че той и колегите му ще споделят придобития опит с ръководители и служители на пенитенциарните институции в Турция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//