Кравар тормози животновъди в село Ново Лески, превзе пасище, трови кучетата им

снимки: infomreja.bg

Поредна подписка и жалба са внесли преди дни в РУ - Гоце Делчев и полицейския участък в Хаджидимово 21 животновъди от Ново Лески срещу местния кравар Васил Ташков, който години наред не ги допуска до общинското пасище в старото село Ляски да пасат там козите си.

Ташков непрекъснато хвърлял отрови и унищожавал кучетата на козарите, които пазят кошарите им от вълци.

"Тук нямате място, тук е царят на Македония и никой няма право да припарва на пасището", са виковете, с които краварят и заклет македонист Васил Ташков гони стопаните от селото и не ги допуска до пасището", сигнализираха ИНФОМРЕЖА животновъдите от Ново Лески.

На 9-и април тази година било отровено поредното куче на Асен Гюдженов, след което в селото отново е събрана подписка и е депозирана жалба в полицейския участък в Хаджидимово.

За поредния случай има и свидетели, пред които Ташков признал, че хвърлил напръскани със селскостопанска отрова  "Каунтер" кокали в близост до кошарите на козарите.

Местните фермери споделиха, че това било шестото куче отровено от своенравния кравар и въпреки многобройните жалби и сигнали никой не им обръщал внимание.

"В старото село Ляски има много вълци и кучетата освен стадата, пазят и нас. Преди дни два вълка за малко не разкъсаха един от местните животновъди, чието куче наскоро също бе отровено. Вече 30 години този човек ни тормози и не допуска селската стока да пасе в района на старото село Ляски, въпреки че в местността Койнарина" той има краварник и заградени за паша 12 декара", се оплакват козарите от хаджидимовското село. 

Самият Ташков имал 40-50 крави, за които според местните хора той не се грижел достатъчно, поради което животните му често умирали от глад или бивали изядени от вълци.

Хора от Ново Лески и туристи ежедневно берат гъби и билки, които растат буквално сред отровните хранителни отпадъци и кокали, хвърлени безразборно от Васил Ташков.

”Трябва ли освен кучетата и хора да се изтровят, за да спре това кощунство на този човек. Настояваме незабавно отговорните институции да извършат проверка и на Васил Ташков да му бъде наложена санкция за изтровените кучета на местните козари, както и да бъде принуден от съответните органи през летния сезон да премества стадото си в местността „Койнарина", а кравите му да пашуват в предоставеното му пасище от 12 декара, което той е заградил.

"За да се пресече хвърлянето на опасните отрови, които застрашават живота не само на хората, но и на животните, настояваме на Васил Ташков за бъде наложена строга забрана да хвърля в района на старото село Ляски напръскани със смъртоносни отрови хранителни остатъци и кокали, защото опасността от изтравяне на хора и животни е реална”, пишат в жалбата си до полицията в Гоце Делчев и Хаджидимово животновъди, ловджии и жители на хаджидимовското село Ново Лески.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Mitre07:51 - 30.04.2015
Тоя да си оди в БЮРМ, да загради Шар планина и да трови албански вълци, може и женски.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK