Димчев: Няма да позволим да превърнат Кюстендил от овощния парк на България в соларния парк на България

Снимка: ПП "Възраждане"

Кюстендил има едно гражданско общество, което живо се интересува от този проблем, обяви Димчев

Над 200 души се събраха на обществено обсъждане против изграждането на фотоволтаичния парк край Кюстендил, се разбра от пресконференция, дадена от народният представител от „Възраждане“ Димчо Димчев и Цветомира Маринова - председател на общинската структура в града.

„Кюстендил има едно гражданско общество, което живо се интересува от този проблем, защото изграждането на фотоволтаични паркове в нашата община, а и в цяла България, се извършва на земеделските земи. От "Възраждане" алармирахме обществеността , запознахме ги с проблема и този път се събраха много хора, които не са съгласни с унищожаването на плодородните ни земи.“, каза Димчо Димчев пред журналисти.

Цветомира Маринова припомни, че на общественото обсъждане преди 6 месеца е имало 15 човека, в това число и хората от фирмата-инвеститор, архитектите, специалистите по екологични оценки и хора от общината.

„Общо взето обществените обсъждания досега преминаваха едва ли не тайно и при закрити врати, но този път „Възраждане“ успя да алармира обществеността за големия проблем, който е надвиснал над областта ни.“, коментира Цветомира Маринова.

Димчо Димчев показа документи, че фирмата, която е наета - "Аква Тера консулт" ЕООД, да изготви екологичната оценка има над милион и половина оборот за 2020-2021 година.

„Когато идва един инвеститор и е готов да вложи повече от 150 милиона в фотоволтаичен парк, той със сигурност иска да няма никакви пречки пред себе си. Интересно е, че въпросната фирма, която прави екологичните оценки е дала становище, че земите предвидени за въпросния фотоволтаичен парк са каменисти, почвата е негодна, не ставала за земеделски земи. Те въобще не са предвидили, че там е хабитат на шипоопашата костенурка.“, допълни Димчо Димчев.

Той показа документ, на който пише, че през 2015 година 700 застрашени костенурки са пуснати в Пернишко и Кюстендилско с разрешение на българските власти.

„Другият момент е, че хората са крайно изнервени от ситуацията, това е нов вид енергия, на населението не му е ясно какво точно представлява. От „Възраждане“ не сме против зелената енергия, но искаме подобни соларни паркове да бъдат изградени върху бившите промишлени зони, там, където почвата вече е негодна за земеделие. Нека не превръщаме овощната градина на България, както е известен Кюстендил в соларната градина на България. За чий интерес 1200 декара плодородни градини ще се отровят и превърнат в гробище - това ли ще завещаем на децата ни.“, каза в заключение Димчо Димчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK