Четири фирми изкупуват до 10 декември над 350 тона тютюн в Дебрен, на цена между 5,80 и 6,50 лева за кг

Кметът на село Дебрен Тюркян Ходжова

За Нова година всички тютюнопроизводители от гърменското село Дебрен, което е едно от най-активните в тютюнопроизводството в общината, да е с изкупен и платен тютюн, е поставената цел на местния кмет Тюркян Ходжова.

В селото има произведен над 350 тона тютюн, който в момента се изкупува от четири фирми - „Сокотаб“, „Михайлидис“, „Даймон“ и „Саке“ - Кърджали.

„До момента над половината от произведения от местни жители тютюн е почти изкупен. Средната цена тази година е далеч по-добра от миналогодишната и се движи между 5,80 и 6,50 лева за килограм. Първите, които продадоха продукцията си, вече получиха и парите си", коментира Ходжова.

Тя заяви, че има уверение от фирмите, че изкупната кампания на реколта 2016 в Дебрен ще приключи най-късно до 10 декември, а плащането - до 20-25 декември.

"Така че хората да са спокойни, че ще имат пари да посрещнат празниците", допълни кметът на Дебрен Тюркян Ходжова.

От днес започна изкупуването на продукцията от реколта 2016 и в сатовчанското село Кочан. Там произведеният тютюн е около 10 тона поради резкия спад на тютюнопроизводството в селото, в което повечето местни жители и семейства са гурбетчии. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK