Президентът Румен Радев откри новата учебна година в село Кочан

Снимка: Infomreja.bg

Той поздрави колектива и за 50-годишнината на гимназията

Днес колективът на СУ „Христо Смирненски“ в село Кочан, община Сатовча, беше щастлив да посрещне президента на страната Румен Радев. Той беше тук по покана на директора на учебното заведение Гълъб Чаушев, за да уважи 50-годишнината на гимназията и да открие новата учебна година.

„Тук съм и защото години наред Вашето училище даваше знания и възпитаваше в родолюбие хиляди ученици, утвърди се като пазител на българщината, превърна се в символ на вярата, че за нашите деца има бъдеще, че те могат да растат като просветени и достойни граждани на родината ни“, каза в словото си държавният глава.

Обръщайки се с благодарност към ръководството на училището и към преподавателския състав, той продължи: „Вие всеки ден доказвате, че в храма на знанието всяко българско дете, независимо къде се намира, има възможности да разгърне своя талант и да намира реализация“.

Президентът благодари на местната власт за грижата към образователното дело, благодари и на родителите за тяхната подкрепа.

Първите си пожелания господин Радев отправи към първокласниците – да са здрави, да учат и спортуват и да вървят уверено напред. А на випускниците – да се възползват от качественото образование, което им дава училището.  И още: „Където и да ви отведат ветровете на живота, носете винаги България в сърцето си, мислете за нея и знайте, че тя винаги ще ви очаква с любов!“

За почти 100-годишния път на учебното заведение говори неговият директор Гълъб Чаушев. Открито е през 1925 година като начално училище. По-късно става основно, а преди половин век – гимназия – първата извън градовете на тогавашния Благоевградски окръг. Досега гимназиално образование тук са получили над 2 500 души.

Много са постиженията, с които колективът на училището се гордее. Например с факта, че 15 от завършилите през последните 2 години профил „Природни науки“ 40 ученици са продължили образованието си в медицински специалности. А на последната областна матура по биология училището е на първо място с успех много добър 5.49.

Значими са успехите и в областта на физическата култура – училището е трикратен първенец в България по провеждане на Европейски ден на спорта, оттук е започнал пътят към славата на редица български спортисти…

Като има предвид  постигнатото през годините и настоящите завоевания на колектива, господин Румен Радев връчи на СУ „Христо Смирненски“ – село Кочан, плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK