Силяновска обеща да не ползва името Северна Македония като президент

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според Пендаровски така тя ще наруши договора от Преспа

Т. нар. френско предложение, или европейската преговорна рамка, в частта ѝ за условието за вписване на българите в конституцията на Северна Македония, договорът с Гърция от Преспа, вътрешнополитически въпроси, свързани с идеологии, национализъм и междуетнически отношения бяха сред основните теми на третия и последен дебат от предизборната кампания за президентските избори в Северна Македония между Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПММНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен за втори президентски мандат от ВМРО-ДПМНЕ. Дебатът беше излъчен по "Канал 5".

И двамата кандидати за президент повториха позициите си по отношение на преговорната рамка. Според Пендаровски тя е оптимално възможната и е постигната, след като предишните условия на България, свързани с историята, които той нарече "невиждан исторически ревизионизъм", и езика, за който каза, че е бил извикан на разговор, за да бъде убеден да приеме формулировката "официалните езици, според конституциите на двете държави", не са били приети от страна на Северна Македония.

"(ВМРО-ДПМНЕ) твърдят, че нямало да променят европейската преговорна рамка, тя щяла да остане такава, каквато е. В замяна обаче щели да поискат България да изпълни решенията на Съда (за правата на човека) в Страсбург. Когато покажете на госпожата, че не може от 1957 г., когато е създаден ЕС, до днес страна, която не е член, да поставя условия на държава - член на ЕС, което е азбуката във всички международни организации и че приоритетна е солидарността между държавите членки, а не към онези, които не са членове на ЕС, тази госпожа просто върти очи и буквално нищо не отговаря", заяви след дебата на митинга на СДСМ Пендаровски, а в студиото попита Силяновска има ли подкрепа в ЕС за нейните идеи да бъде променено условието за вписване на българите в конституцията на страната.

Гордана Силяновска повтори мнението си, че след като бъде формиран новият европейски парламент, ще се търси "по-различно тълкуване на преговорната рамка". Тя отново заяви, че "България не изпълнява решенията на Европейския съд за правата на човека в Страсбург по отношение на регистрацията на сдружения на македонците в България" и "съдът трябва да бъде разпуснат, ако присъдите му не се изпълняват".

"Когато ги попитате какво ще правим с членството ни в НАТО, което те (ВМРО-ДПМНЕ) сами са вписали в програмата си като най-голяма ценност и с най-голям принос за сигурността на Северна Македония, казват, че ще уважават договора от Преспа, но никога няма да казват "Северна". Ако дете в предучилищна възраст казва това, ще се смеете. Когато един възрастен човек, университетски преподавател, кандидат за най-висок политически пост го каже, остава само да съжаляваш госпожата", заяви Пендаровски на заключителния митинг на СДСМ, малко след дебата.

В студиото на "Канал 5" Гордана Силяновска отново посочи, че референдумът, който се проведе в Северна Македония за промяна на името, е неуспешен, че тя има право на лично мнение, че няма да "сваля табелите пред институциите", но и категорично няма да използва конституционното име на страната Северна Македония.

"Няма да използвам "Северна", ще видим последиците", заяви Силяновска в отговор на репликата на Пендаровски, че така ще наруши договора от Преспа, благодарение на който страната е станала член на НАТО.

Политическата реторика в страната в последните дни на кампанията и коментарите, че тя може да доведе до междуетническа криза също беше обект на дебата.

"Не очаквам междуетническа криза, независимо кой ще е на власт (след изборите), но е безспорно, че основният опозиционен политически субект ВМРО-ДПМНЕ, който подкрепя госпожата, се представя със силна националистическа реторика, и е вярно, че има националистически провокации от другата страна (албанския политически блок), които не бихме искали да видим след тридесет години независима държава", каза Пендаровски.

Силяновска реагира, че нито тя, нито председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски са националисти, нито са правили националистически изказвания.

На другите спекулации в кампанията, че е възможно на втория тур на президентските избори да няма законовата избирателна активност от над 40 процента и двамата отговориха, че не очакват това да се случи. Пендаровски заяви, че няма намерение да преговаря с която и да било политическа партия за подкрепа, че се обръща към гражданите и все още вярва, че може да спечели вота на 8 май. Силяновска пък повтори тезата си, че ако на първия тур резултатът от гласуването е бил два пъти по-голям от този на Пендаровски, във втория тур очаква разликата да е три пъти по-голяма. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//