Празнуваме 146 години свобода!

Снимка: Infomreja.bg

Трети март е обявен за национален празник през 1990 г.

България отбелязва тържествено 146-ата годишнина от Освобождението от османско владичество. По този повод навсякъде в страната се организират официални чествания.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той слага край слага края на Руско-турската война (1877-1878). Трети март е обявен за национален празник през 1990 година.

Годишнината ще бъде отбелязана тържествено на историческия връх Шипка. Хора от цялата страна се очаква да се изкачат до Паметника на свободата, за да почетат паметта на загиналите

С тържествен ритуал в центъра на София ще бъде отбелязан националният празник на България. Церемонията е кулминацията на честванията, които ще продължат цял ден.

Молебен и церемония по издигането на националния флаг ще дадат началото на тържествата, предаде БНР. Пред Паметника на незнайния воин ще има тържествен ритуал по издигане на националното знаме, ще бъде произведен салют от двадесет артилерийски залпа. Церемонии ще има в много градове.

Вечерта площад "Народно събрание" ще е мястото за тържествена заря-проверка. В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското войнство.

Президентът Румен Радев ще произнесе слово.

Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Димитър Хлебаров. Той е оглавява командването на комуникационно-информационна поддръжка и киберотбраната в армията. Командването на киберотбраната беше създадено през 2021 година.

Министър-председателят Николай Денков ще участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България по случай Националния празник. Церемонията ще се състои от 11 часа пред храм-паметника "Александър Невски".

По-късно на площад "Народно събрание" премиерът ще присъства и на тържествената заря-проверка по случай Националния празник.

С редица тържествени мероприятия в Благоевград ще бъдат отбелязани 146 години от Освобождението на България. Началото на програма ще бъде поставено в 09.30 часа тази сутрин с ритуал по полагане на цветя пред паметната плоча в градинката при централния вход на стадион „Христо Ботев“ - мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, начело с майор Иван Павлович Орлински.

Честванията ще продължат с празнично шествие по улица „Трети март“, което ще стигне до площад „Македония“. Там в 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде отслужен и молебен за здраве и благоденствие на българския народ, след което ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

С участие в празненствата ще се включат и 3-то бригадно командване - Благоевград, Представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България и РК „Традиция“.

По повод националния празник Ансамбъл „Пирин“ ще отправят своя поздрав към жители и гости на Благоевград с концерт-спектакъл  „….И за свобода…“, който ще започне от 11.00 часа на пл. „Македония“.

От 12.00 часа пред Регионален исторически музей ще се проведе и урок по родолюбие, по време на който всеки може да се запознае с факти от българската история.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK