Китайският президент: Новите пътища на коприната ще дадат нов тласък на световната икономика

Снимка: Investor

Той откри третия форум, посветен на проекта "Един пояс, един път"

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес, че огромният инфраструктурен проект "Новите пътища на коприната", лансиран от Пекин в около сто държави, ще "даде нов тласък на световната икономика".

"Новите пътища на коприната" целят да засилят свързаността между народите в сферата на политиките, в инфраструктурен, търговски и финансов план, и да дадат нов тласък на световната икономика", заяви Си в речта си при откриването в Пекин на третия форум, посветен на този проект, предаде агенция Синхуа.

Президентът отбеляза, че Китай е против всякаква икономическа принуда и прекъснаване на връзки във време, когато някои политици в Европа и САЩ искат да намалят зависимостта на страните си от азиатския гигант.

"Ние сме против едностранните санкции, икономическата принуда, прекъсването и намаляването на икономическите връзки", заяви лидерът в речта си, цитиран от Франс прес.

 "Твърдо вярваме, че само чрез взаимноизгодно сътрудничество нещата могат да бъдат свършени, и то добре", добави Си Цзинпин. "Китай желае да задълбочи сътрудничеството с партньорите си по Новия път на коприната /.../ и да работи неуморно за модернизирането на всяка страна по света".

Вчера и днес Китай е домакин на представители на около 130 държави за форума "Нови пътища на коприната" (официално известен като "Един пояс, един път").

Настоящият форум е значително дипломатическо събитие, чийто почетен гост е руският президент Владимир Путин, който е на първото си посещение в голяма световна сила след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., изолирало Русия на международната сцена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK